Spremna "Voda 2": Kreće izgradnja 50 kilometara novih vodovoda

  • 30.07.2020. 15:17

Gradnja 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže za prigradska i seoska naselja, u okviru projekta "Voda 2", počeće u septembru ove godine, a svi koji žele da se priključe na novu mrežu imaće brojne popuste koji će iznositi i do 50 odsto, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Za sve korisnike niza novih vodovoda, Grad je u saradnji sa preduzećem "Vodovod" pripremio olakšice za priključenje i prepriključenje, a za socijalne kategorije subvencije, što će imati veliki značaj za stanovništvo, s obzirom na to da je aktuelnim projektima gradnje novih vodovoda obuhvaćeno više od 25.000 naših sugrađana.

Gradonačelnik Radojičić najavio je da će 3. septembra biti potpisan sporazum u vezi sa gradnjom projekata u okviru "Vode 2", u trenutku dok se neki od projekata iz "Vode 1" već polako privode kraju.

"Očekivali smo da to bude u martu, ali zbog epidimije je sve pomjereno i ušli smo u nove pregovore sa EBRD-om, ali u konačnici je dogovoren potpis sporazuma za kompletan projekat "Voda 2" i sporazum koji bi uključivao donaciju Evropske unije od 8 miliona KM za "Vodu 3"", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, od septembra bi već mogli da uvedu izvođače u posao pojedinih projekata iz "Vode 2", koja uključuje vodovode u Tuzlanskoj, Srpskih ustanika, Braće Miletića, kao završetak vodovoda Jagare, gdje je već okončana prva faza.

Takođe, biće proširen podsistem "Zvijezda" u okviru Crnog vrela, odnosno vodovodi: Bistrica, Kremenovići, Gakovići, Brkići i nekoliko manjih podsistema. U ovom paketu je veliki podsistem Bronzani majdan-priključenje sistema na Crno vrelo, zatim izgradnja pumpnih stanica i ulazak u sistem Kmećani i Obrovac.

""Voda 2" potpuno će riješiti i pitanje vodosnabdijevanja nekoliko potkozarskih sela, i to Mišinog hana, Verića, Potkozarja, koji imaju s vremena na vrijeme poteškoće sa vodosnabdijevanjem", istakao je on.

Uz vodovode, "Voda 2" uključuje i izgradnju kanalizacione mreže, između ostalog, u Ulici Put srpskih branilaca, za nekoliko ulica u Drakuliću, Kuljanima, Vrbanji, Adi i Laušu, ukupne vrijednosti oko 2,8 miliona KM. Rok za završetka svih radova u okviru "Vode 2" je septembar 2022. godine.

Govoreći o cilju projekata vodosnabdijevanja u okviru ciklusa "Voda 1", "Voda 2" i "Voda 3" – istakao je da se u konačnici očekuje poboljšanje u snabdijevanju vodom odnosno novi priključci za preko 25.000 sugrađana.

"Voda 1", koja je počela prošle godine, kompletno bi trebalo da bude završena na ljeto iduće godine.

"Do 15. septembra očekuje se završetak vodovoda za Česmu 3 i 4, te za Gornju Piskavicu, a do 15. oktobra vodovod za Radosavsku. Iz ovog paketa, ranije su završeni vodovodi u gornjoj zoni Zelenog vira, u Česmi 2, Kajmakčalnskoj i Šumadijskoj ulici", naveo je Radojičić.

Tokom jeseni, kako je kazao, očekuje se ulazak u podsistem "Bronzani majdan", koji obuhavata veoma široko područje. Do kraja godine trebalo bi da bude sagrađen novi veliki rezervoar na Pilipovom brdu, koji je i prva stepenica ovog velikog podsistema.

Početak projekta "Voda 3" očekuje se na proljeće-ljeto iduće godine.

Cilj svih ovih projekata je da se u nekoliko idućih godina obezbjedi da 95 odsto stanovništva Banjaluke ima stabilno vodosnabdijevanje.

Olakšice i subvencije

Preduzeće "Vodovod" je u saradnji sa Gradskom upravom pripremilo olakšice za priključenje novih korisnika, prekpriključenje i subvencije za stanovništvo u stanju socijalne potrebe.

Novi korisnici, ukoliko uplate kompletan iznos imaju popust od 15 odsto. Omogućena je i uplata na šest jednakih rata.

Za prepriključenje na novu vodovodnu mrežu, cijena će biti niža za 50 odsto, i takođe u slučaju plaćanja cijelog iznosa – dodatni popust od 15 odsto. I u ovom slučaju, postoji mogućnost plaćanja u šest jednakih rata.

Direktor "Vodovoda" Zoran Popović ističe da je ovo preduzeće sa Gradom i Centrom za socijalni rad pokrenulo i inicijativu da Skupština grada u narednom periodu donese odluku o subvenciji dijela potrošnje za korisnike Centra za socijalni rad.

"Konkretno, stalni korisnici Centra, kojih sada ima nekoliko hiljada, Grad će subvencionisati sa tri kubika vode po članu", naglasio je Popović i dodao da se razmatra i mogućnost oslobađanja od plaćanja priključka na mrežu svih novih korisnika, koji su registrovani u Centru za socijalni rad.

Novi paketi podrške stanovništvu, uz dosadašnje za privredu, biće uključeni u rebalans budžeta, koji bi trebalo da bude predložen Skupštini grada početkom septembra.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок