Presuda Oriću utamničila BiH na evropskom putu

Špirić: Jedinstveno djelovanje Srba jedini odgovor

  • 01.12.2018. 11:26

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić ocijenio je da je pravosuđe BiH oslobađajućom presudom za ratne zločine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću utamničilo BiH na evropskom putu, te da jedinstveno djelovanje Srba u institucijama vlasti na nivou BiH predstavlja jedini odgovor onima koji misle da je srpski narod pristao na vlastiti nestanak.

Špirić smatra da su Srbi na ulasku u 21. vijek najugroženiji i najobespravljeniji narod na Balkanu i da ih čekaju još veća i teža iskušenja od ove presude.

"Zato poziv na jedinstvo djelovanja Srba u institucijama vlasti BiH, na koje uporno poziva /predsjedavajući Predsjedništva BiH/ Milorad Dodik, predstavlja jedini odgovor onima kojim misle da smo pristali na vlastiti nestanak", rekao je Špirić Srni.

Prema njegovim riječima, mnogi, pa čak i neki iz međunarodne zajednice ne shvataju da sve dok se budućnost hrani žrtvama, a napredak ne počiva na iskrenim reformama, Srbi doživljavaju presudu kao pucanj u demokratiju, pravdu, pravičnost bez koje je budućnost BiH neizvjesna, pogotovo ona evropska.

"Evropa bez nas Srba, čijim se žrtvovanjem želi hraniti radikalni islam, ima veliku šansu da se transformiše u federaciju kalifata različite veličine. Možda nas tada i razumiju", zaključio je Špirić.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je juče ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.