Sjeverno krilo na Paprikovcu

Služba za torakalnu hirurgiju u novim prostorijama

  • 19.07.2018. 19:30

Nakon 40 godina Služba za toraklanu hirurgiju dobila je nove prostorije. Pacijente u novim prostorijiama Sjevernog krila na Paprikovcu čekaju dvokrevetne sobe, po jedno kupitalo za svaku.

Savremena oprema  trebalo bi da olakša najsloženije zahvate na grudnom košu i štitnoj žlijezdi. Dnevno u ovoj službi na liječenju je oko 20 pacijenata dok ih na pregled stigne više od 200. Zadovoljni su  bili uslugom i do sada, ali ne i uslovima u kojima su liječeni. Zato će preseljenja, kažu zaposleni, obradovati i njih ali i pacijente.

 “Radimo u  teškim uslovima, imamo jedno kupatilo koje dijelimo, 47 pacijenata na jedno kupatilo radujemo se novom preseljenju ne možemo da vjerujemo da je došao dan kad ćemo doći u moderno opremljene prostorije”, rekla je Brankica Diljkan, glavna sestra Službe za toraklanu hirurgiju UKC RS.

Opremljene prostorije pomoći će i toraklanoj hirurgiji da ostane liden u regionu u ovoj oblasti. Već su započeli sa najmodernijom operacijom grudne žlijezde i to bez otavaranja grudnog koša. To podrazumijeva i kraću hospitalizaciju pacijenta, a samim tim  manje troškove. Takođe, radi se na tome da se u slučaju karcinoma pluća operacije vrše uz pomoć video kamere gdje je takođe oporavak brži.

 “Benefit za pacijenta je neprocjenjiv, bezbolna operacija raka pluća,to je nešto što je fantastično to je svjetski domen hirurgije to možete izvoditi različitim tehnikama, robotski, to je manje bitno, bitan je rezultat znači da kroz 2-3 cm operišete rak pluća to je stvarno vrhunski rezultat”, rekao je Marko Kantar, načelnik Službe za toraklanu hirurgiju.

Banjalučka hirurgija sa stare i neuslovne lokacije u centru grada trebalo bi da bude preseljena do septembra. Vlada je za izgradnju Sjeverenog krlla UKC na Paprikovcu izdvojila više od 84 miliona evra. Predviđeno je da na  oko 17  hiljada kvadrata budu smješteni operacioni blok, intenziva njega, centar urgentne medicine, kao i patologija.

Тагови: