Sastanak Pašalić-Radojičić

Slijedi izgradnja novih obaloutvrda na Vrbasu

  • 22.06.2020. 13:18

Gradonačelnik Igor Radojičić, razgovarao je danas sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem o više zajedničkih projekata ovog resora i Gradske uprave.

Tokom sastanka bilo je riječi o projektima voodsnabdijevanja i vodozaštite, na kojima je već rađeno ili su u različitim fazama pripreme i realizacije.

"Grad realizuje veliki projekat vodosnabdijevanja sa Svjetskom bankom za obnovu i razvoj i bez obzira na to zainteresovani smo i za druge projekte. Tako da planiramo da apliciramo i za dodatne projekte po osnovu odluka koje je nedavno donijela Narodna skupština RS, a u vezi sa vodosnabdijevanjem", kazao je Radojičić.

Kada je riječ o projektima zaštite od poplava, gradonačelnik je istakao da Banja Luka ima master plan koji je urađen sa UNDP-om za vodotoke Vrbanje i Vrbasa na cijelom području.

"Ušli smo u realizaciju saniranja korita i obala na prvom području od granice sa Laktašima uzvodno, gdje je već izvedena prva faza nasipa i čišćenja korita. Zainteresovani smo za dodatna sredstva koja bi nam omogućila nastavak na lokaciji gdje smo stali", naveo je Radojičić.

Postoji potreba, kako je kazao, da se nizvodno od Široke ili ušća Vrbanje to područje temeljno sanira.

"Radili smo zonu i u Priječanima zajedno sa "Vodama Srpske", a to preduzeće je radilo nasip u Česmi i klizište kod novog mosta u Obilićevu", naglasio je Radojičić.

Kako je najavio, Grad Banja Luka sa Evropskom investicionom bankom i francuskom agencijom za razvoj ulazi ovog ljeta u novi projekat izrade studija o čvrstom otpadu i o tretmanu otpadnih voda u Banjoj Luci.

"Trebalo bi da dođemo do razrađenog projekta tretmana otpadnih voda, te do odgovora koji su to optimalni model i tehnologije i na kraju, procijenjena sredstva. Ovo je apsolutno najskuplji projekat u odnosu na sve druge, zbog čega najprije trebamo imati utemljeno stručno mišljenje i prijedlog", pojasnio je on.

Na današnjem sastanku razmotrena je mogućnost i da se kroz određene međunarodne projekte podrži razvoj arboretuma u Trapistima, za koji je već spreman projekat i koji ubuduće treba da postane ne samo izletnička već i edukativna zona, te o podršci ministrastva poljoprivrednoj proizvodnji i Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Ministar Pašalić kazao je da je tokom sastanka poseban akcenat stavljen na projekte vodozaštite.

"Znamo da je Banja Luka u proteklih četiri-pet godina imala velike probleme u toj oblasti. Vlada RS u vodozaštitu Banje Luke uložila je u tom periodu oko četiri miliona KM i tu nećemo stati. Zato smo razgovarali o tome koji su to kritični objekti, koje moramo prioritetno rješavati. Razgovarali smo i o regulaciji korita Vrbasa u urbanom području",  kazao je Pašalić.