Banjaluka

Sinhronizovati mjere u borbi protiv pandemije

  • 10.04.2020. 19:17

Sve mjere u borbi protiv pandemije treba da budu sinhronizovane, od nivoa BiH do lokalnih zajednica. Dobro je što je, u tom kontekstu, saradnja ministarstva bezbjednosti BiH sa ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske na visokom nivou, za razliku od ranije.

Poručio je to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka sa ministrom bezbjednosti Fahrudinom Radončićem i prvim čovjekom MUP-a Srpske, Draganom Lukačem. Jedna od ključnih mjera je karantinski sistem na granici, kaže Dodik i dodaje da se nada da će tako nešto u narednim danima biti uspostavljeno i u FBiH.

"I sam gospodin Radončić i ja smo dijelili isti stav da je neophodan sistem stroge kontrole karantina. Drago mi je što smo pojačali to opredjeljenje i što je rečeno da i Federalna strana tamo gdje se to dotiče Fedracije, treba da uvede sistem karantina koji je sličan ovom u Republici Srpskoj", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

I danas je pao konkretan dogovor. Dio kontigenta pomoći koja stiže iz Turske koji će pripasti Republici Srpskoj, biće ustupljen graničnoj policiji.

"Zato što je Republika Srpska u ovom trenutku ima sasvim dovoljno upravo toga, maski, rukavica i možemo da to učinimo i mislim da to treba shvatiti na jedan pravilan način", istakao je Dodik. 

"Zahvaljujući predsjedniku Dodiku i ministru Lukaču, danas smo dogovorili da dio humanitarne pomoći koju je poslala Vlada Turske, a misli se na procent koji ide Republici Srpskoj, ide našoj graničnoj policiji i možda za policije u dva kantona. Veoma sam zahvalan na tom važnom gestu", naglasio je Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Poznato je da policija Srpske i GP policija sarađuju u suzbijanju migrantske krize, koja ni u vrijeme pandemije, ne smije da bude zanemarena, poručuje ministar unutrašnjih poslova Srpske, Dragan Lukač. Novi izazov, kao šo je virus korona, nije ugrozio saradnju, kaže Lukač. 

"Naša saradnja će svakako biti u kontinuitetu. Danas smo razgovarali i o toj budućoj saradnji i o razmjeni informacija, ali ne samo po pitanju migracija već i u pogledu borbe protiv virusa korona. Zajedno smo u tom poslu, zajedno pomažemo jedni drugima i svakako ćemo nastaviti tu dobru saradnju i u budućem periodu"; naglasio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Dogovora zato danas nije bilo u Sarajevu, gdje je fiskani savjet trebalo da razmatra način raspodjele novca od kriznog aranžmana MMF-a. Sjednica nije ni održana, jer se nije pojavio niko od članova iz reda bošnjačkog naroda, pa nije bilo kvoruma. Srpski član Predsjedništva poručuje da to što bošnjaci nisu došli ne šalje dobru poruku. U svakom slučaju, stav Srpske je po tom pitanju poznat.

"Mi smo predlagali da to bude raspodjela 60:40, 40-za Srpsku, imajući u vidu da je ovo krizni aranžman da nije redovni, i sam MMF traži da se dogovore entiteti oko toga. Nije MMF rekao da se dijele po stend baj principu kao indirektni poretu, nego čeka da se entiteti dogovore o tome", rekao je Dodik. 

Za nepostizanje dogovora oko raspodjele novca od MMF-a, federalni premijer Fadil NOvalić je ranije optužio ministra finansija BiH Vjekoslava Bevandu, jer nije potpisao pismo namjere MMF-u. Bevanda danas poručuje da je krivica isključivo na Novaliću, jer nije došao na sjednicu fiskalnog savjeta.