Zagađenje u "Incelu"

Saslušana stečajna upravnica "Energetike" zbog piralena

  • 17.09.2019. 13:42

Policija je saslušala nekoliko osoba zbog zagađenja u poslovnoj zoni "Incel" koje je otkriveno ranije ove godine, a među njima je i upravnica preduzeća "Energetika d.o.o" u stečaju, Zora Bulatović-Kremenović, saznaje Mondo.

Naredba o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca, zbog krivičnog djela Zagađenje životne sredine donesena je 16. avgusta, nakon čega je policija krenula sa saslušanjima.

Na pitanje portala Mondo, da li su u vezi navedenog ispitana ovlaštena lica iz preduzeća "Energetika d.o.o" (u stečaju), u Tužilaštvo kažu da je saslušano više ljudi, bez navođenja imena.

"Po nalogu tužioca policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su do sada saslušali veći broj lica zaposlenih na području Poslovne zone 'Incel', te prikupili relevantnu dokumentaciju. Nakon što preduzmu sve ostale mjere i radnje naložene od strane postupajućeg tužioca, Policijska uprava Banjaluka o tome će dostaviti izvještaj ovom Tužilaštvu," piše u odgovoru iz Tužilaštva.

U Policijskoj upravi Banjaluka takođe kažu da preduzimaju konkretne radnje naložene od Okružnog javnog tužilaštva, pod čijim nadzorom se sprovodi istraga.

Preduzeće "Energetika d.o.o" u stečaju je zanemarilo informacije o postojanju otrovnog ulja piralen u transformatorima u staroj "Energani" kojom su upravljali, a koje su utvrđene vještačenjem, pa je "Energanu" prodalo drugim pravnim licima iako je bilo obavezno da uništi opasno ulje.

Odbor povjerilaca "Energetike d.o.o" je 2016. godine donio odluku da se piralen uništi, izabran je i izvođač radova, ali odluka nikada nije realizovana.

Za sada su Gradske vlasti Banjaluke novčano kaznile nekoliko preduzeća zbog ekoloških incidenata u "Incelu", a u toku je planiranje sanacije i uništavanja zagađenog zemljišta.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок