Sredstva iz budžeta grada

Sanacija škole u Mišinom hanu

  • 08.08.2018. 11:01

Počela je sanacija krova na područnoj školi „Milutin Bojić“ u Mišinom hanu, u okviru velikog projekta obnove škola na području Banje Luke. Iz budžeta Grada izdvojeno je 19.000 KM, a radove izvodi preduzeće „Gradprom“.

Na ovoj školi, koja je dodatno oštećena tokom olujnog nevremena krajem prošlog mjeseca, planirana je i zamjena stolarije za šta će sredstva, kako je najavljeno, obezbijediti Vlada Republike Srpske.

Uz ove radove u Mišinom hanu, u toku je sanacija i rekonstrukcija više školskih objekata na području grada, za šta su sredstva obezbijeđena gradskim budžetom ili u saradnji sa Vladom RS i UNDP-om kroz projekat energetske efikasnosti.

Ukupno na 19 školskih ustanova tokom ove godine obaviće se krupnije ili sitnije popravke, u okviru radova vrijednih 2,5 miliona maraka.

"Kada je riječ o radovima koje finansira Grad, u toku je rekonstrukcija krova na centralnoj školi “Jovan Dučić” u  Zalužanima. Posao vrijedan 34.504 KM povjeren je preduzeću “Zoring” d.o.o. Srbac", kazali su iz nadležnog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Izvođača radova izabrala je i škola “Ivan Goran Kovačić”, gdje će takođe biti rekonstruisan krov gradskim parama.

"Vrijednost posla je 36.565 KM i očekuje se da će radovi početi u petak, 10. avgusta", kazali su iz resornog odjeljenja.


Kako bi đaci od jeseni imali bolje uslove za rad, uvodi se i centralno grijanje u područnoj školi u Česmi, za šta je Grad obezbijedio 23.868 KM. Uz pomoć novca iz fondova UNDP-a, ova škola će biti proširena za još jednu učionicu.

I učenici Osnovne škole “Dositej Obradović” u Obilićevu novu školsku godinu započeće u boljim uslovima, jer su učionice “utopljene” putem projekta energetske efikasnosti UNDP-a, dok je Vlada RS finansirala nabavku novih peći za kotlovnicu.

Parlalelno s tim, u ovoj školi započela je sanacija toaleta, za šta je u gradskom budžetu obezbjeđeno 30.000 KM.

Uskoro se očekuju i radovi u preostalim školama, kojima je Grad odobrio sredstva za obnovu.

To su škole: „Miroslav Antić“ (30.000 KM za rekonstrukciju krova); „Branko Ćopić“ (17.000 KM za sanaciju mokrih čvorova);  OŠ „Đura Jakšić“ (25.814 KM za zamjenu dijela stolarije); OŠ „Petar Kočić“ (4.000 KM za sanaciju dimnjaka), te područna škola u Aginom selu (18.122 KM za obnovu fasade). Sredstva su dobile i dvije srednje škole, i to Tehnička za sanaciju krova i Elektrotehnička za zamjenu stolarije i dijela starih radijatora.

Projekti u saradnji sa partnerima

Kada je riječ o rekonstrukciji školskih objekta koji će biti realizovani u saradnji sa partnerima, jedan od najznačajanijih projekata je obnova Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u Boriku, vrijedna 760.000 KM.

Radove na obnovi škole juče su obišli i gradonačelnik Igor Radojičić i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, pošto je, izvorno, riječ o projektu „Energetska efikasnost u BIH“ koji provode ovo ministarstvo i Svjetska banka.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок