Roze nebo iznad Banjaluke, zašto je tako?

  • 22.12.2020. 16:29

Roze nebo iznad Banjaluke čest je prizor, ali jeste li se ikada zapitali zašto je to tako? Svjetlost koja se emituje od sunca sadrži mješavinu vidljivih valnih dužina svjetlosti koju kad je primimo direktno u ljudsko oko, mi doživljavamo kao bijelu svjetlost.

Svjetlost dok putuje kroz atmosferu Zemlje pod uticajem atoma i čestica u atmosferi i djelomično je raspršena. Učinak raspršenja jači je na plavom kraju vidljivog spektra nego na crvenom, tako da svjetlost koja prolazi kroz naše oči na površini Zemlje ima nesrazmjerno veće smanjenje plavog kraja spektra. To uzrokuje da Sunce izgleda žuto zbog toga što se sastoji od pretežno neraspršene svjetlosti koja sadrži veći udio svjetlosti s crvenog kraja spektra.

Raspršena plava svjetlost koja se širi ostatkom neba i sastoji se od svjetlosti pretežno s plavog kraja spektra koja teži davanju plave boje nebu.

U zoru i sumrak sunce je nisko na nebu i ima veću udaljenost putovanja kroz atmosferu, zbog kosog upadnog ugla, povećavajući gore opisani učinak raspršivanja.

Rezultat je direktna neraspršena svjetlost sunca koja se približava ružičastoj do crvenoj boji. Ova ružičasto-crvena svjetlost kada zbog pada na nisko ležećim oblacima na nebu čini da ti oblaci izgledaju crveno / ružičasto. Klasični crveni / ružičasti izlazak ili zalazak sunca.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок