Banjaluka

Regulacioni plan ponovo na javnoj raspravi

  • 05.09.2018. 18:12

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su danas Nacrt regulacionog plana centralnog područja grada i ponovo ga uputili u javnu raspravu, nakon što su u prethodnoj raspravi pristigle brojne primjedbe građana.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je novinarima da su mnoge primjedbe, koje su se mogle čuti tokom prethodne javne rasprave, prihvaćene i unesene u novi Nacrt regulacionog plana, dodavši da očekuje da u međuvremenu pristigne još kvalitetnih rješenja. 

Govoreći o konkretnim promjenama u odnosu na prethodni dokument, Radojičić je naveo da je ovim nacrtom, između ostalog, predviđeno da se planirani kružni tok na Bulevaru cara Dušana vraća na sadašnju lokaciju umjesto velikog obuhvata koji bi išao oko cijelog zelenog ostrva ispod Ferhadije. 

Prema njegovim riječima, predviđa se i dogradnja zgrade Tehničke škole čime bi se stvorili uslovi za smještaj Građevinske škole, koja je sada podstanar i nema trajno riješeno pitanje smještaja. 

Radojičić je naveo da su novim nacrtom neke lokacije u centru grada ponovo planirane kao zelene površine, kao što je prostor kod Spomenika banu Milosavljeviću, parkića između Narodnog pozorišta i Banskog dvora, kao i lokacija nadzmenog dijela sadašnjeg atomskog skloništa, lociranog iza zgrade Uprave za indirektno oporezivanje. 

Gradonačelnik Banjaluke najavio je da je u pripremi prvi međunarodni arhitektonski konkurs u Banjaluci nakon dugo vremena, koji se odnosi na rješenje za multifunkcionalnu kongresno-konferencijsku dvoranu u Ulici olimpijskih pobjednika. 

Prema njegovim riječima, procjenjuje se bi kompletna procedura usvajanja regulacionog plana za centralno gradsko područje trebalo da bude usvojena do kraja ove godine. 

Odbornici Skupštine grada Banjaluka danas su usvojili i odluku o kriterijumima za ostvarivanje prava na subvencionisanje socijalnog stanovanja, što predstavlja novi projekat u gradu. 

U toku je gradnja 48 stambenih jedinica u Kuljanima za lica u stanju socijalne potrebe, a riječ je o projektu na kojem Grad radi zajedno sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske. 

Radojičić je pojasnio da će lica u stanju socijalne potrebe moći dobiti stan na korištenje pod povoljnijim uslovima, odnosno biće im subvencionisan dio stanarine ili cijela stanarina u zavisnosti od kategorije. 

Odbornici su na današnjem zasjedanju prihvatili informaciju o javnom prevozu na području Banjaluke, informaciju o realizaciji podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede za prošlu godinu, kao i informaciju o bezbjednosti saobraćaja na području grada. /kraj/bv/dad

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина