Banjaluka

Recept PDP-a kada je u pitanju budžet: "Uštedili smo, ali ćemo da se zadužimo"

  • Извор: АТВ
  • 17.09.2021. 19:50

Uštedili smo, ali ćemo da se zadužimo. Recept je PDP-a kada je u pitanju budžet Grada. Odluka o zaduženju Banjaluke za 6 miliona KM, sa kamatnom stopom od 4 odsto će pred odbornike na sjednicu iduće sedmice. Na sto će i rebalans budžeta za koji će svoj glas dati i predsjednici savjeta mjesnih zajednica.

Gradonačelniku zamjeraju što ih ne čuje i ne uvažava njihove zahtjeve. 

"Nemamo nikakvu komunikaciju sa gradonačelnikom. Gospodin Ilić je upoznat sa svim našim problemima. Međutim, gradonačelnik kada dolazi, on ide po nekim svojim aktivistima, ne znam ni ja na koji način. S tim želim da ga upoznam da vodosnabdijevanje nije izvršeno za cijelu gornju Piskavicu, već za 60 odsto stanovništva", kaže Goran Knežević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornja Piskavica.




"Mi smo imali prethodne godine niz kapitalnih projekata koje smo u većoj mjeri izvršili. Prioriteti su prvenstveno kanalizacija, izgradnja kanalizacione mreže u određenm dijelovima", ističe Jovica Tomić, predsjednik Mjesne zajednice Kuljani.

Hvale se uštedama od 17 miliona, ali ne spominju u PDP-u 7 miliona suficita od prethodne administracije i prihode od Poreske uprave. S druge strane, opravdanja o zaduženju ni malo ozbiljna.  

"Nisam ni ja pristalica prekomjernog i neopravdanog zaduživanja. Moglo se uraditi i od tih 17, ali Gradska uprava je procijenila da i tih 17 i dodatno ovih 6, 23 miliona je projekata planirano, kaže Dragan Milanović, odbornik PDP-a u skupštini grada Banjaluka.

Skupštinska većina će učestvovati u kreiranju rebalansa budžeta koji će se pred odbornicima naći na sjednici 21. septembra. Ipak, kažu, ne može samo gradonačelnik odlučivati o ovako važnim pitanjima. 

"Imati neočekivano povećan budžet odbnosno suficit i hvaliti se i pošteno je sa strane gradonačelnika da je rekao da je svjestan da je to i prethodne gradske administracije i svakako Poreske uprave Srpske i doprinosi svih njih i na sve to tražiti zaduženje u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi i ekonomija i ne samo Banjaluke i Republike Srpske, nego cijelog svijeta po takvoj kamatnoj stopi jednog grada, mislim da je apsurdno", kaže Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Do kraja mjeseca mjesne zajednice treba da dostave svoje inicijative o projektima koje bi da vide u rebalansu budžeta.

Ukoliko nacrt dobije potrebnu podršku, predsjednik Skupštine će tražiti da javna rasprava traje duže, kako bi svi mogli da se izjasne.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)