Istraživanje javnom mnjenja

Rast podrške birača SNSD-u, snažan pad PDP-a i SDS-a

  • 31.05.2019. 10:15

Da se sutra održavaju lokalni izbori u Banjoj Luci, SNSD bi osvojio 45,1 odsto glasova opredijeljenih birača, u trenutku dok je PDP, kao najbliže plasirana opoziciona partija, pala na rekordno nizak rejting od 8,2 odsto, odnosno tri puta manje u odnosu na posljednje istraživanje iz novembra ove godine, pokazalo je istraživanje renormirane agencije za istraživanje javnog mnjenja.

U istraživanju, rađenom tokom aprila ove godine na uzroku od 500 birača, metodom „lice u lice“, ispostavilo se da SNSD bilježi rast od 7,4 odsto u odnosu na ispitivanje javnog mnjenja iz novembra 2018. godine, kad je imao podršku 37,7 odsto opredijeljenih birača.

S druge strane bloka, najviše glasova među opoziciono opredijeljenim biračima osvojio bi PDP. Međutim, oni su, sudeći po ovom istraživanju, imali rekordan pad u odnosu na novembar prošle godine, kad su imali 24,9 odsto. Ovaj, dobar rejting iz novembra prošle godine, analitičari pripisuju tadašnjim trendovima i snažnim poistovjećivanjem funkcionera PDP-a sa grupom „Pravda za Davida“.

" Kako je snaga pokreta, u međuvremenu opala, tako se i rejting PDP-a srozao tri puta manje u odnosu na novembar prošle godine. Pored vezivanja uz pokret „Pravda za Davida“, vjeruje se da je na pad rejtinga uticalo i to što se ovaj pokret u međuvremeno distancirao od poslanika Draška Stanivukovića koji je rejting dizao upravo na „Pravdi za Davida“, navode istraživači.

Po aprilskom istraživanju, Stanivuković uživa podršku 22,9 anketiranih, što je gotovo pa duplo manje u odnosu na novembar prošle godine, kad je imao podršku 40,9 ispitanih. Uprava ova statistika jasno ukazuje koliko je pad uticaja pokreta „Pravda za Davida“ i njihovo distanciranje od samog poslanika PDP-a uticalo na dramatičan pad rejtinga samog Stanivukovića.

U međuvremenu, snažan pad rejtinga bilježi i SDS, za kojeg bi u Banjoj Luci glasalo svega pet odsto opredijeljenih ispitanika. To je 6,2 odsto manje u odnosu na rejting ove partije u novembru prošle godine.

Čini se da je najzanimljivija situacija sa glasačima NDP-a, koji je u međuvremenu iz opozicionih prešao u redove pozicije. Zanimljivo je, naime, da je u aprilu zabilježen snažan rast NDP-a, sa novembarskih 3,2 na 6,9 odsto.

Interesantni trendovi su, takođe, primjećeni kod samih glasača opozicije. Naime, čak 31 odsto njih vjeruje da Banja Luke ide u dobrom pravcu, što je iznanađujuće s obzirom na stav ovih partija prema aktuelnoj administraciji.

(banjalukalive.net)

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина