Mjesto za pet firmi

Rajčević i Radojičić otvorili nove prostorije Inovacionog centra

  • 08.03.2019. 13:04

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas su otvorili nove prostorije banjalučkog Inovacionog centra u kojem će moći biti smiješteno pet firmi, uglavnom baziranih na informacionim tehnologijama.

Rajčević je izjavio da je Srpska snažno opredijeljena za ekonomski razvoj zasnovan na znanju. 

"Vlada Srpske se kroz Program ekonomskih reformi opredijelila za razvoj mikropreduzetništva, pogotovo u oblasti novih tehnologija, istaživanja i inovacija", rekao je Rajčević novinarima. 

Rajčević je rekao da je Inovacioni centar u Banjaluci primjer kako sinergija lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske može dati rezultate. 

"Inovacioni centar Banjaluka je kontaktna tačka u kojoj se nastoji realizovati sve ono o čemu govorimo sada na nivou Republike Srpske i na nivou grada Banjaluke", napomenuo je Rajčević. 

On je rekao da resorno ministarstvo planira da banjalučkom Inovacionom centru da još veću ulogu u budućim procesima kreiranja i ustanovljavanja naučnotehnoloških parkova u Republici Srpskoj, ali i da mu se povjere određeni poslovi. 

"U toku ove godine planiramo da pokrenemo pilot-program prekvalifikacije visokobrazovanih nezaposlenih u Srpskoj u čemu će banjalučki Inovacioni centar imati značajnu ulogu po uzoru na neka rješenja u regionu", istakao je Rajčević. 

Rajčević je naveo da je plan da bude napravljena grupa od 100 polaznika suficitarnih struka koje treba kroz petomjesečnu obuku prekvalifikovati u smislu korištenja informacionih tehnologija, da bi mogli da se zaposle na teritoriji Srpske. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da grad konceptualno podržava razvoj modernih tehnologija i startap, jer je to podsticaj zapošljavanju, kvalitetnom razvoju grada i "pametnim" gradovima. 

On je rekao da startapi predstavljaju način da mladi ostanu i zaposle se u Banjaluci, dodajući da je grad do danas, radi razvoja startapa, Inovacionom centru dodijelio četiri prostora. 

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je novinarima da je ovo treća lokacija Inovacionog centra u Banjaluci, površine 130 metara kvadratnih gdje će moći biti smiješteno pet firmi, uglavnom baziranih na informacionim tehnologijama. 

"Preduzetništvo i startap su zajednica koja je sve življa u Banjaluci", istakao je Gverić. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.