Grad Banjaluka

Radojičić: Za kulturu dodatnih 155 hiljada KM

  • 16.01.2019. 12:47

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je danas ugovore ukupne vrijednosti 155 hiljada KM predstavnicima 26 ustanova i udruženja iz oblasti kulture čiji su projekti podržani na javnom konkursu za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Radojičić je novinarima rekao da je za dodatno finansiranje u kulturi iz budžeta za 2018. godinu obezbijeđeno 155 hiljada KM, te da je krajem godine objavljen javni poziv na koji je prijavljen 41 projekat, od čega je 26 vrednovano i prihvaćeno. 

"Ovo su dodatna sredstva u odnosu na ranije standardne, godišnje programe, kalendare kulturnih događanja i redovne finansirane aktivnosti, jer nam je cilj da svake godine povećavamo sredstva za kulturu", rekao je Radojičić. 

On je naveo da je 26 ustanova ili udruženja građana ispunilo uslove i danas dobilo ugovore, te da se već nalaze u realizaciji različitih projekata od muzičke, scenske, pozorišne, filmske umjetnosti, pa i nekoliko projekata za lica sa invaliditetom. 

Radojičić je rekao da je i u budžetu za ovu godinu predviđeno izdvajanje sredstava za kulturu. "Imaćemo ponovo javni poziv i sufinansirati najbolje projekte iz oblasti kulture", rekao je Radojičić.

On je istakao da Gradska uprava izrađuje "blokove događanja", te naveo da je naredni "Proljeće u Banjaluci", orijentaciono od 10. aprila do 10. juna i obuhvata Dan grada i slavu grada. 

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je da je potrebno širiti ponudu kulturno-umjetničkog amaterizma, dati priliku novim ljudima i udruženjima građana koji svojim idejama i inovativnim projektima mogu da doprinesu razvoju kulture. 

On je naveo da su odobrene projekte ocjenjivala stručna lica iz kulture i da su vrednovani na javan, transparentan i objektivan način. 

Stanić je rekao da Banjaluku u ovoj godini očekuje više od 50 kulturno-turističkih manifestacija. 

Saša Berendika iz Udruženja građana "Rez" rekao je da se projekat ovog udruženja odnosi na džez muziku i podržava umjetničko stvaralaštvo i produkciju, te da će pokušati obogatiti džez ponudu na opšte zadovoljstvo, kako je rekao, malobrojnih džez autora, bendova i publike. 

Nebojša Kuruzović iz Udruženja građana "Dobri med" istakao je da je izdvajanje dodatnih sredstava za kulturu potrebno na svim nivoima vlasti, da je potrebno značajno ulagati u produkciju i stvaranje novih kulturnih proizvoda u Banjaluci, ali i da je važno razmišljati o modelima kako da se domaći kulturni proizvodi uz pomoć grada i Republike Srpske plasiraju u region i Evropu. 

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок