Radojičić: Ustavni sud BiH oruđe protiv interesa Srpske i Banjaluke

  • 21.02.2020. 18:50

Ustavni sud BiH zaboravlja svoje nadležnosti. Nakon udara na poljoprivredno zemljište Republike Srpske, sada je na redu Banjaluka. Odluka je sramna, to nećemo dopustiti, poruka je gradonačelnika Igora Radojičića koji se zbog Odluke u vezi sa zemljištem stare autobuske stanice gdje Grad ostaje bez nje vratio sa službenog puta iz Izraela. 

Odluka je nepravedna, nije zasnovana na pozitivnim pravnim propisima, nema valjano obrazloženje, a u obzir nisu uzeti i valjani dokazi, stav je prvog čovjeka Grada. Ustavni sud donio je odluku po kojoj:

- Ukida se presuda Višeg privrednog suda u Banja Luci broj 57 0 Ps 006434 17 Pž 2 od 17. oktobra 2017. godine. 
- Ostavlja se na snazi presuda Okružnog privrednog suda u Banja Luci broj 57 0 Ps 006434 17 Ps 2 od 7. augusta 2017. godine. 

U ovoj Odluci se vidi da je Grad dobio pravosnažnu sudsku presudu na najvišoj sudskoj instanci Republike Srpske, na Višem privrednom sudu. Onda je Ustavni sud BiH umiješao svoje prste i donio presudu u korist druge strane. Postavlja se pitanju jesu li svoje umiješali i stranci. Ne bi im bio prvi put, kaže gradonačelnik Igor Radojičić tvrdi, Ustavni sud je oruđe koje se koristi protiv interesa Republike Srpske. 

“Ovo je samo jedan od slučajeva, u ovom slučaju je oštećena strana samo Grad, koji se koristi za preoblikovanje stanja u BiH, između ostalog i preoblikovanjem imovinskih odnosa i ulaženje duboko u suštinu ustavno – pravnog uređenja. Sarajevu ne odgovaraju ni sadašnje  vlasti u Banjaluci, pa je potrebno, makar politički naštetiti vlastima u Banjaluci, a u suštini, dugoročnopreoblikovati politički sistem uređenje i imovinske odnose u BiH”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Odavno je Ustavni sud BiH, smatra Radojičić, izašao van svojih nadležnosti. Trenutno funkcioniše, kako gradonačelnik Banjaluke kaže, kao nepostojeći vrhovni sud BiH. Umjesto nadležnosti koje su mu propisane, uzima za pravo da svojim pravilima proširi nadležnosti na sve predmete svih sudova u BiH. Tome se, poručuje Radojičić, mora stati u kraj.

“Sistemski odgovor je donošenje konačno zakona o Ustavnom sudu BiH. I nije samo pitanje kompozicije Ustavnog suda, što je ovih dana nekako u fokusu javnosti, ovdje je jedno od centralnih pitanja nadležnost Ustavnog suda BiH. On trenutno i u ovom predmetu odlučivao je u meritumu kao redovni sud. Ustavni sud BiH trenutno funkcioniše kao vrhovni sud BiH, u praksi funkcioniše kao nepostojeći vrhovni sud BiH”, kaže Radojičić.

I Banjaluka ima spremne odgovore. Grad će, poručuje Radojičić, iskoristiti sve pravne i političke mogućnosti koje ima kako bi zaštitio svoje interese. U ovome ima prostora i za rad istražnih organa, smatra gradonačelnik. Treba da se utvrdi kako su nestajali dokumenti iz '70-ih godina, zbog čega je Grad ostao bez obje autobuske stanice. Ustavni sud BiH poništio je presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom su Gradu ranije bili dodijeljeni ovo zemljište i zgrada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. 

Ovim je završen sudski proces koji je trajao 16 godina, a Ustavni sud BiH je poništio presudu na osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između "Autoprevoza" i grada iz 1979. godine.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.