Gradonačelnik Banjaluke

Radojičić: Uspješno suzbijeno širenje epidemije

22:06, 06.04.2020.
Izvor: Srna
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je preventivnim i restriktivnim mjerama uspješno suzbijeno širenje virusa korona u ovom gradu, te je i nakon mjesec dana od pojave prvog slučaja situacija pod kontrolom, a rast broja zaraženih ostao postepen.

Radojičić je istakao da se te mjere odnose na zabranu rada djelatnosti, prestanak rada škola, vrtića, javnog prevoza, te zabranu javnih okupljanja.

- Nismo imali eksploziju rasta broja oboljelih, te i nakon mjesec dana doslovno znamo sve i jednog oboljelog i možemo pratiti njihove kontakte i tako kontrolisati situaciju - rekao je Radojičić za RTRS.

On je pojasnio da bi se eksplozija dogodila onda kada se više ne bi mogli identifikovati klasteri, te kada ne bi bilo vremena da se traže kontakti, dodavši da se u tom slučaju preduzimaju opšte mjere, kao što je opšta zabrana kretanja.

Gradonačelnik Banjaluke naglasio je da je stanovništvo svojom disciplinom i odgovornim ponašanjem dovelo do toga da je situacija pod kontrolom i da će se rezultati današnjeg ponašanja vidjeti tek za 14 dana, istakavši značaj da građani i dalje ostanu disciplinovani i odgovorni.

Radojičić je rekao da je primarni cilj zaštita života, ali i da je važno i da bude što manje oboljelih, što podrazumijeva sprečavanje širenja zaraze.

On je podsjetio da su u Banjaluci zabilježeni prvi oboljeli od virusa korona u Republici Srpskoj i da je u ovom gradu najveći broj zaraženih, koji čine oko dvije trećine od ukupno registrovanih pozitivnih slučajeva.

- Sa današnjim danom imamo 194 zaražena lica, oko 1.960 u kućnoj izolaciji, te 52 lica u lokalnim karantinima - rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, mjere koje su preduzete nakon što su se pojavila prva dva slučaja zaraženih virusom, pokazale su da su efikasne, jer iz tog nultog klastera kasnije nije bilo nijednog pozitivnog slučaja.

Radojičić je ocijenio dobrom saradnju gradskih i republičkih institucija, te istakao značaj izvanredne saradnje sa zdravstvenim ustanovama, čiji radnici već mjesec dana ulažu trud da situacija ne izmakne kontroli.

- I naš ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, koji je i epidemiolog, radi odličan posao, te svojim ponašanjem, instrukcijama i uputstvima svima nam daje orijentir na koji način se kretati - rekao je Radojičić.

Kada je riječ o proslavi vaksršnjih praznika, Radojičić je ponovio da će oni koji budu ulazili u Srpsku i BiH iz inostranstva morati da 14 dana provedu u karantinu, zbog čega će biti onemogućeni da budu za to vrijeme budu u svojim domovima.

- Posebna bojazan u tom smislu jeste da ne bude ponovnog unošenja virusa izvana. Zbog toga i jesu uspostavljeni lokalni karantini. Princip jeste da ljudi idu u karantin 14 dana da ne bi svjesno ili nesvjesno unijeli virus ovdje - rekao je Radojičić.

On je poručio da komfor pojedinca ne smije biti iznad interesa javnog zdravlja i zajednice u vezi sa virusom korona.

- Svaka lokalna zajednica organizuje karantin u skladu sa mogućnostima. Ipak, prioritet su javno zdravlje i zaštita života i populacije - naglasio je Radojičić.

On je naveo da je u Banjaluci sedam objekata u funkciji karantina, te da se u dvorani "Obilićevo" nalaze 24 osobe, a u centru "Zaštiti me" 28 lica koja su ušla u BiH.

- Svi oni imaju obavezu da provedu 14 dana u karantinu. Naravno, nikome nije drago da tamo bude, ali stav struke je da se oni odvoje od domaće populacije da u pomenutom vremenu ne bi voljno ili nevoljno prenijeli virus nekome drugome - rekao je Radojičić.

On je ukazao da je hroničnim bolesnicima i ljudima starijim od 65 godina u Banjaluci putem gradskih organa, humanitarnih i drugih organizacija omogućena lakša dostava i snabdijevanje namirnicama i lijekovima, a da istovremeno ostanu u izolaciji.

Radojičić je rekao da je i dalje u vezi sa virusom korona potrebna građanska i komšijska solidarnost, s obzirom na to da je u Banjaluci više od 42.000 penzionera.