Skupština grada

Radojičić: Uspješno rješavamo probleme zagađenosti u "Incelu"

  • 12.09.2019. 15:47

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da se Gradska uprava uhvatila u koštac sa problemom zagađenosti u Poslovnoj zoni "Incel" i da ga uspješno rješava, te da je predviđena besplatna sveobuhvatna preventivna zdravstvena zaštita za građane.

"Incel je otvorio primarno pitanje o zdravlju ljudi, a ovaj projekat je jedinstven, jer će Banjaluka biti prvi grad u Republici Srpskoj koji će imati ovakav vid preventivne zdravstvene zaštite", rekao je Radojičić novinarima tokom pauze gradske Skupštine, na čijem se dnevnom redu nalazi i informacija o utvrđenom stanju zagađenja na prostoru Poslovne zone "Incel".

On je napomenuo da će grad sa novim rukovodstvom banjalučkog Doma zdravlja definisati najugroženije grupe ljudi, koje će biti pozivane na besplatne zdravstvene preglede, kako bi se blagovremeno reagovalo.

"Pilot projekat počinje u oktobru, a nadamo se da će trajati svih naredih godina kao obavezna i redovna stvar", rekao je Radojičić.

On je naveo da je u informaciji obuhvaćena cjelokupna analiza mjerenja i podataka koje su prikupili nadležni organi o zagađenosti piralenom na prostoru "Incela".

"Na ovom području urađeno je više od 80 uzorkovanja zemljišta, što je još nedovoljno jer je riječ o prostoru na 80 hektara i mi smo u tom stalnom procesu da bi se utvrdila tačna površina prostora zagađenog piralenom", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u analizi je navedeno pet segmenata mjera koje su preduzete ili ih tek treba preduzeti, kako bi ovaj problem bio riješen.

"Prvi segment su istražne radnje da se vidi ko je šta tačno radio na tom području. Drugi segment je prevencija da se dalje zagađivanje ne dešava, a to su mjere zabrane ograđivanja pojedinih područja ili zabrane ili kontrole djelatnosti", naveo je Radojičić.

On je dodao da je treći dio plan remedijacije zemljišta.

"Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je preuzelo na sebe kompletan plan koordinisanja i zbrinjavanja zemljišta, a uključen je i stručni tim stranih eksperata koji radi na planu šta se radi sa kontaminiranim zemljištem", rekao je Radojičić.

Govoreći o šestomjesečnom izvještaj o izvršenju budžeta za ovu godinu, Radojičić je istakao da podaci pokazuju da grad i dalje domaćinski posluje jer je evidentan značajan suficit.

"Imamo stabilne javne finansije jer smo prethodne dvije godine bilježili suficit, te očekujem da će i ove godine finansijska situacija biti stabilna. Kada je riječ o gradskom dugu, nalazimo se na najnižem stepenu zaduženosti u posljednjih deset godina", rekao je Radojičić.

On je izrazio uvjerenje i da će odbornici podržati odluku o otvaranju nove poslovne zone "Jelšingrad", jer je zona u "Ramićima" već skoro popunjena.

"Izvještaj o planu kapitalnih investicija za prošlu godinu, prema kojem je uloženo više od 25 miliona u razne infrastrukturne poslove, te projekte od društvenog značaja, ukazuje da se Banjaluka gradi i da napreduje u pravom smjeru", rekao je Radojičić.

Odbornik SDS-a u banjalučkoj Skupštini Aleksandar Petković smatra da je neophodno da se napravi registar svih zagađivača, odnosno da se tačno zna baza podataka gdje se nalaze otrovne materije u Banjaluci kako ne bi imali u budućnosti problema.

"Sada imamo i poslovnu zonu "Jelšingrad" u kojoj se planira otvaranje novih poslova, ali se još nije ušlo u razmatranje da li je dole bilo sličnih slučajeva kao u "Incelu"", rekao je Petković. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.