Radojičić: Uskladiti zakone sa praksom

  • 03.07.2020. 15:49

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, razgovarao je danas sa ministarkom uprave i lokalne samouprave Senkom Jujić o više aktuelnih tema iz domena rada lokalnih zajednica.

Nakon sastanka, Radojičić je istakao da je aktuelna epidemija korona virusa, između ostalog, ukazala na potrebu usklađivanja zakonodavstva sa praksom, pošto je u praksi uočeno dosta neusklađenosti i pravnih praznina.

"Potrebno je razraditi i preciznije definisati šta znači vanredno stanje, a šta vanredna situacija i šta su čije nadležnosti. Takođe, razgovarali smo i o Zakonu o zaštiti i spasavanju stanovništva, Zakonu o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, ali i o zakonima koji definišu broj radnika u lokalnim upravama", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, kriterijum o broju radnika u gradskim i lokalnim upravama je u Banjoj Luci doveden u pitanje popisom stanovništva, jer postoji više punoljetnih građana sa pravom glasa nego registrovnih stanovnika.

Ministarka Senka Jujić, naglasila je da je njen cilj obilaska lokalnih zajednica da se upozna sa problemima koji postoje u gradovima i opštinama.

"Na današnjem razgovoru sa gradonačelnikom Banje Luke složili smo se da je potrebno razraditi i preciznije definisati šta znači vanredno stanje, a šta vanredna situacija. Ministarstvo je i do sada imalo dobru saradnju sa Gradskom upravom i nadam se da će isto tako biti i u vremenu koje je pred nama", zaključila je Jujić.