Skupština grada

Radojičić: Strategiju razvoja usvojiti do kraja godine  

  • 24.10.2018. 16:39

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je danas da je Nacrt strategije razvoja grada 2018-2027. godine najvažnija tačka sjednice Skupštine grada, te da je cilj da do kraja godine ovaj dokument bude usvojen u konačnoj formi.

"Na Nacrtu strategije se vrlo detaljno radilo više od godinu dana i cilj nam je da do kraja godine, na posljednjem decembarskom zasjedanju, imamo prijedlog ovog dokumenta", rekao je Radojičić novinarima na pauzi sjednice. 

On je rekao da Nacrt strategije sadrži četiri strateška cilja i predviđa razvoj Banjaluke kao perspektivnog grada. 

Radojičić je rekao da je prvi od ciljeva ekonomski razvoj, drugi je grad sa razvijenom komunalnom infrastrukturom, ekologijom i modernim uslugama, treći - pametna rješenja koja prate tehnološki razvoj i zaštitu životne sredine i četvrti cilj odnosi se na razvijene društvene djelatnosti - kulturu, sport i obrazovanje. 

"U ovoj strategiji je prvi akcioni plan za naredni trogodišnji period sa pojedinačnim projektima - njih više od 200 u smislu dinamike, izvora sredstava, preciznog sadržaja. Nešto više od 300 miliona KM predviđeno je u prvom dijelu sprovođenja strategije za različite faze i projekte iz različitih izvora", istakao je Radojičić. 

On je rekao da će, ukoliko odbornici, danas usvoje Nacrt strategije razvoja Banjaluke do 2027. godine, biti organizovana javna rasprava. 

Govoreći o prijedlogu odluke o izmjeni odluke o komunalnom redu, Radojičić je rekao da će na ovaj način biti ispravljena uočena greška. 

On je rekao da je razlog za izmjenu ove odluke usklađivanje člana odluke sa Zakonom o lokalnoj samoupravi iz 2016. godine, kojim je propisano da Skupština jedinice lokalne samouprave daje saglasnost na cijenu komunalne usluge. 

Osvrćući se na prijedlog odluke o korištenju dijela lokacije u Drakuliću za realizaciju projekta "Banjalučka gradska bašta", Radojičić je rekao da je riječ o lijepom projektu i dodao da je jedno udruženje građana zimus predložilo da se dio poljoprivrednog zemljišta ustupi u nekomercijalne svrhe, za projekat takozvanih gradskih bašta, kakve postoje u mnogim urbanim sredinama. 

"Danas je Skupštini grada predloženo da se udruženju građana da parcela u Drakuliću na kojoj će biti nekomercijalna poljoprivredna proizvodnja, koju možemo nazvati pilot-projektom koji ćemo pratiti. Kao ideja djeluje jako dobro", rekao je Radojičić. 

Odbornik NDP-a u Skupštini grada Mirna Savić Banjac rekla je novinarima da je Nacrt strategije razvoja grada Banjaluka dobro napisan dokument u kojem su svi važni parametri za razvoj grada i zaključila da je to i "spisak lijepih želja". 

"Mislim da je dokument dobar, ali smatram da nije ostvariv i iz tog razloga ne mogu da ga podržim", rekla je Banjac. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)