Gradonačelnik Banje Luke

Radojičić: Sistemski podržati domaću književnu scenu

  • 10.02.2020. 16:16

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, organizovao je danas prijem za domaće književnike Tanju Stupar Trifunović i Stevu Grabovca koji su, u posljednje vrijeme, ostvarili zapažene rezultate na regionalnoj književnoj sceni.

Stupar Trifunović je osvojila "Vitalovu" književnu nagradu, dok je djelo Steve Grabovca ušlo u najuži izbor za ovogodišnju NIN-ovu nagradu.

Radojičić je čestitao našim književnicima i naglasio da se i današnjim sastankom želi ukazati pažnja i podrška domaćim književnim snagama.

"Priznanja koja su stigla u posljednje vrijeme su lijepa prilika za banjalučku kulturnu scenu da se afirmiše izvan naših granica. Podsjećam da smo prošle godine za Dan grada nagradu "Ključ grada" dodijelili našem poznatom književniku Kolji Mićeviću. Nadam se da je i to bio znak da želimo više afirmisanih i kvalitetnih književnika. Najviše pažnje u razgovorima posvetili smo sistematskoj podršci književnicima i njihovom radu odnosno na koji način podržati i stvoriti dodatnu mogućnost da domaći književnici stvaraju i postižu još veće uspjehe", rekao je Radojičić.

Tanja Stupar Trifunović naglasila je da su sa gradonačelnikom razgovarali o tome kako da se unaprijedi položaj domaćih književnika i kulturni život.

"Želimo da napravimo kontinuiranu priču kako bismo cjelokupan kulturni život podigli na viši nivo, da osnažimo i ohrabrimo naše kulturne radnike, te da imamo jaku domaću književnu scenu. Takođe, želimo da ta scena ne bude samo lokalna, već i neka vrsta odskočne daske za dalje", kazala je Tanja Stupar Trifunović.

Stevo Grabovac, autor romana "Mulat albino komarac", koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu, izjavio je da su gradonačelniku predstavili poziciju književnika u našem gradu.

"Ukazali smo na svoju poziciju, ali i predstavili neke prijedloge za razvoj i poboljšanje književnog života u Banjoj Luci", zaključio je Grabovac.