Gradonačelnik Banjaluke

Radojičić: Od 1. januara elektronske građevinske dozvole

  • 05.12.2019. 12:22

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da bi od 1. januara ovaj grad trebalo da započne pilot projekat elektronske građevinske dozvole, a važiće i stari način podnošenja i izdavanja zahtjeva.

Radojičić je izjavio da je Banjaluka možda i lider u BiH kada je riječ o korištenju savremenih metoda informisanja jer je gradska uprava prisutna na svim društvenim mrežama.

On je pojasnio da je grad prisutan na "Fejsbuku" i "Instagramu", a postoji i vajber zajednica grada sa 25.000 korisnika putem koje se dijele informacije o svim događajima u gradu.

"Sproveli smo nekoliko konkursa za idejna urbanistička rješenja koja su išla isključivo elektronskim putem bez bilo kakve dostave pisanih materijala", rekao je Radojičić novinarima prije panel diskusije "Pametna rješenja i lokalne uprave" u okviru konferencije o digitalnoj transformaciji "Forvard".

On je istakao da su to sve dijelovi generalno velike slike koja podrazumijeva pametne gradove.

"Banjaluka ima dovoljno kvalkifikovanog kadra i dosta kompanija u IT sektoru, a u stvaranju pametnog grada obično je prva prepreka finansijska jer je riječ o višemilionskim projektima", smatra Radojičić.

On je dodao da su u toku pozivi koji se odnose na modernizaciju u saobraćaju, odnosno pokrivanje parkinga senzorima i indikatorima zauzetosti kako bi se stanje moglo pratiti putem veba i mobilnih telefona, kao i optimizacija i modernizacija sistema naplate da se, kao i sada, može plaćati raznim aplikacijama.

Radojičić je rekao da predstoji veliki projekat formiranja operativno komunikacionog centra koji bi objedinjavao niz podataka koji se u gradu prikupljaju, od prijava Komunalnoj policiji i inspekcijama do mjerenja aerozagađenja, vodostaja rijeka i drugog.

"U nekim kriznim situacijama elementarnih nepogoda i vanrednih situacija to bi praktično bio štab, a tu bi se i pohranjivali i obrađivali podaci, jedna vrsta centra za obavještavanje, uzbunjivanje, komuniciranje koji je novi projektni zadatak za Civilnu zaštitu koja bi trebalo da koncipira ovaj projekat", pojasnio je Radojičić.

On je istakao da grad traži partnera za izradu posebne strategije pametnih gradova, kao i da će sljedeće sedmice biti završen akcioni plan zelenog grada.

"Ranije smo imali niz pojedinačnih rješenja na različitim mjestima, onda smo utvrdili putem Strategije razvoja grada da je pametni grad i `smart` rješenja jedan od četiri strateška cilja razvoja. Desetogodišnjom strategijom smo predvidjeli osnovne oblasti i sad se vraćamo ka pojedinačnim programima", ukazao je Radojičić.

On je naveo da pojedinačnih aktivnosti ima u različitim oblastima, te da je Banjaluka u procesu e-uprave i ima dva aktuelna projekta uvođenje e-sjednica Skupština grada u kojima je partner USAID, gdje je prva faza uvođenje i elektronske dostave materijala.

Predsjednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić rekao je da je prvo pametno rješenje koje je ovaj grad davno uveo parkiranje putem mobilne aplikacija, dok danas već mjere količinu smeća u kontejnerima tako da se dobiju signali čim se napune.

"Do sada smo imali pojedinačna rješenja, što znači da je svako komunalno preduzeće donosilo svoja rješenja, te nam je cilj da institucioinalno napravimo strategiju i formiramo tijela koja će je sprovoditi jer je bitno da sutra građani, bez obzira zbog čega se obratili lokalnoj administraciji mogu ispratiti svoj dokument u kojoj je fazi putem mobilne aplikacije", pojasnio je Jelušić.

Prema njegovim riječima, jedno od prvih rješenja koje u Novom Sadu planiraju da uvedu u narednih godinu dana jeste i da svako dijete koje čeka na autobuskoj stanici ili u stanu zna kada mu stiže prevoz.

Jelušić je dodao da je gradska skupština u potpunosti digitalizovala svoj rad.

U Banjaluci se danas završava dvodnevna Međunarodna konferencija "Forvard", posvećena digitalnoj transformaciji i konceptu razvoja pametnih gradova, na kojoj učestvuje više od 300 stručnjaka iz Republike Srpske, BiH i Evrope.

Organizator konferencije su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?