Banjaluka

Radojičić: Nulti klaster pred gašenjem

15:11, 18.03.2020.
Izvor: ATV
Nakon zasjedanja Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poručio je da ukoliko u sljedećih 24 sata ne bude nikakvih promjena, blagovremenom reakcijom uspio se ugasiti nulti klaster u Banjaluci.

"Znate da su nulti oboljeli prije 14 dana registrovani. To je prema stavu SZO period inkubacije. Prvi slučaj koji smo imali presječen je ujutru kada su nastavnici i đaci škole "Branko Ćopić" vraćeni kući. Poslije toga je izvršena dezinfekcija, pojedini nastavnici upućeni u kućnu izolaciju. Ta kućna izolacija od 14 dana je pred istekom. Ukoliko bi taj nulti klaster u narednih 24 sata bio miran, imali bismo najbolju vijest u cijeloj ovoj krizi, a to je da se blagovremenim reagovanjem uspio presjeći taj virus, odnosno širenje u tom nultom klasteru i da u njemu nismo imali više oboljelih. Ali evo sačekaćemo još jedan dan", poručio je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da od jučerašnje sjednice do danas imamo novih devet oboljelih, da nisu svi iz Banjaluke ali su vezani za Banjaluku.

"I dalje imamo jedno mikro žarište iz koga su sva zaražena lica. Raste broj osoba koje su pod nadzorom i koje su u kućnoj izolaciju", kaže Radojičić.

Nije dozvoljeno pravljenje žurki i roštilja na obalama Vrbasa, istakao je gradonačelnik.