Skupština grada Banjaluka

Radojičić: Gradske vlasti ne određuju radno vrijeme radnika

  • 10.04.2019. 19:26

Administrativni smo i regionalni centar i ako hoćemo da budemo konkurentni gradovima u okruženju tako moramo da se ponašamo i u sferi poslovanja. Krše se prava radnika i ko će kontrolisati poslodavce kad inspekacija ne radi nedjeljom? Ovo su bili argumenti vladajućih i opozicije na današnjoj sjednici banjalučke Gradske skupštine na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o radnom vremenu tržnih centara u gradu nedjeljom do 22 časa. 

"Odlukom o radnom vremenu tržnog centra ne reguliše se radno vrijeme radnika. Radno vrijeme radnika propisano je zakonom o radu i granskim, kolektivnim i sindikalnim ugovorima. Prema tome, ako fabrika radi 16 sati, to ne znači da radnik radi 16 sati," rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.  

"Ali smo svjedoci da naši radnici već rade sa vrlo niskim primanjima, da su zaista izrabljivani, a ako se uvede ovo radno vrijeme oni će za iste novce, bez specijalne naknade, raditi i nedeljom i to je ono što je neprihvatljivo," kaže Mirna Savić Banjac, odbornik kluba Saveza za promjene. 

Ako žele, tržni centri bi mogli da rade do 22 časa, kaže predsjednik banjalučke gradske Skupštine. Zoran Talić ističe da nije u nadležnosti gradskih vlasti da utvrđuju radno vrijeme zaposlenih.

"Grad samo daje mogućnost da objekat može da radi. Ono što ću ja lično tražiti da inspekcija mora da vrši nadzor, da se ni jednog trenutka ne krši pravo radnika i da ni jednog trenutka ne zloupotrebimo pravo radnika i Zakon o radu," kaže Talić.

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske smatra da bi nedjelja trebalo da bude neradni za trgovačku djelatnost. Spremni su da izmjenama zakona traže da se poveća procenat dodatka za rad nedjeljom, ali i na radikalnije mjere ako radnička prava budu ugrožena. 

"Može biti sve ono što sindikat radi, ono što vas najviše interesuje, i protesti, obustave rada, izlasci na ulice, to su sve mogućnosti," rekao je Goran Savanović, predsjednik Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.   

Oni koji su za rad nedjeljom do 22 časa kažu da je potrebno usvojiti odluku, ako Banjaluka želi da prati regionalne trendove. Naveden je primjer da u Austriji nedjeljom ništa ne radi, dok u ostalim zemljama u regionu tržni centri nedjeljom rade.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.