Gradonačelnik Banjaluke

Radojičić: Duplo više novca za obuku učenika za rad u privredi

  • 29.05.2019. 17:16

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa ministarom provjete i kulture Republike Srpske Natalijom Trivić, posjetio je Školu učenika u privredi, povodom realizacije novog gradskog programa opremanja stručnih kabineta srednjih stručnih škola, s ciljem što efikasnijeg osposobljavanja za rad u privredi.

Zahvaljujući ovom programu, Škola učenika u privredi dobila je savremeni softver za obuku tekstilnih tehničara, identičan onom koji koriste proizvodna preduzeća.

Tokom posjete, Radojičić je ukazao da je Gradska uprava prošle godine pokrenula ovaj program, i to upravo na prijedlog privrednika, angažovanih u Savjetu za privredu.

"U okviru programa, opremaju se kabineti srednjih stručnih škola sa opremom, koja im je neophodna za izvođenje praktične nastave. Škole su se mogle prijaviti na javni poziv za dodjelu sredstva, a jedna od njih je i bila i Škola učenika u privredi sa projektom za nabavku opreme za praksu učenika tekstilnog smjera", rekao je Radojičić.

Sa pozitivnim iskustvom iz prošle, ove godine, kako je rekao – Grad je udvostručio podsticajna sredstva za opremanje kabineta srednjih stručnih škola.

"Škole će ove godine za ove svrhe imati na raspolaganju 200 hiljada maraka i moći će se sa svojim programima prijaviti na poziv koji bi trebalo da bude raspisan krajem juna", naveo je Radojičić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić kazala je da to ministartsvo intenzivno radi na usmjeravanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

"Ovo je pozitivan primjer na koji način savjeti za privredu mogu da rade i na koji način lokalna zajednica prepoznaje način na koji treba da ulaže da bi uskladila potrebe sa tržištem rada", rekla je Trivićiva.

Direktor Škole učenika u privredi Dragoljub Vuković naglasio je da je nova oprema značajno unaprijedila stručnu nastavu.

"Primjenom najsavremenijih softvera, učenike u potpunosti pripremamo za proces rada u savremenim pogonima", zaključio je Vuković.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)