Gradonačelnik Banjaluke

Radojičić: Centar za obrazovanje odraslih mora da bude prilagođen tržištu rada

  • 15.06.2020. 16:04

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da Centar za obrazovanje odraslih, mora da bude prilagođen savremenim uslovima školovanja i tržišta rada, te da bude konkurentan i samoodrživ.

Radojičić je, nakon posjete Centru za obrazovanje odraslih u Banjaluci, izjavio novinarima da je grad izvršio formalnu transformaciju i preregistraciju ove javne ustanove koja je ranije bila Radnički univerzitet.

On je dodao da se tržišta zanimanja i tehnologija intenzivno i brzo mijenjaju tako da Centar za obrazovanje odraslih mora da prati ove trendove kako bi opstao.

Radojičić je podsjetio da je Centar za obrazovanje odraslih jedna od javnih gradskih ustanova koja je u procesu transformacije, te da isti proces treba očekivati i u javnoj ustanovi "Akvana" i Zavodu za izgradnju, podsjetivši da je u proteklom periodu već izvršena uspješna transformacija "Toplane" i Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Radojičić je rekao da Centar za obrazovanje odraslih Banjaluka kao koncept ima finansijsku podršku grada da nastavi da radi sa novom idejom i misijom, ističući da se tržište rada pokušava prilagoditi onome što su potrebe.

Vršilac dužnosti direktora Centra za obrazovanje odraslih Aleksandar Granulić naglasio je da je cilj ovog centra da bude kvalitetna spona između grada, akademske zajednice i potreba privrede.

- Nastojaćemo da osluškujemo potrebe privrednika i da na vrijeme reagujemo kada je riječ o prekvalifikaciji i dokvalifikaciji kadra. Između ostalog, fokus našeg rada usmjerićemo i na osnovnoškolsko obrazovanje, pogotovo što smo mi jedina javna ustanova koja ima dozvolu za rad u oblasti osnovnog školovanja odraslih - rekao je Granulić.

On je istakao da je ova javna ustanova jedna od najstarijih koja se bavi neformalnim i formalnim obrazovanjem, kao i obrazovanjem odraslih u BiH, podsjetivši da je pod nazivom Radnički univerzitet osnovana 1962. godine.

- Radimo i po pitanju dualnog obrazovanja po modelu Vlade Švajcarske, kao najkvalitenijeg modela edukacije osoblja - dodao je Granulić.

On je naglasio da dolazak gradonačelnika Radojičića pokazuje ozbiljnost grada da ovu ustanovu podigne i postavi na mjesto koje je već uživala proteklih 58 godina. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм