Skupština grada Banjaluka 

Radojičić: Budžet povećan za 2,7 miliona maraka

  • 22.11.2018. 15:04

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se na današnjoj sjednici gradskog parlamenta razmatra drugi rebalans budžeta za ovu godinu, kojim se ovogodišnji budžet povećava za 2,7 miliona KM.

On je u pauzi sjednice gradskog parlamenta u izjavi novinarima naveo da je okvir budžeta za ovu godinu na realnim osnovama, da se domaćinski radilo i da Grad nikome od izvođača nije dužan, te da izvršava sve svoje obaveze. 

Radojičić je rekao da će 2018. godina biti jedna od najboljih godina ne samo u smislu finansija, već i u smislu brojnih projekata, te napomenuo da će ova godina biti završena sa više od 30 miliona KM ulaganja u kapitalne projekte. 

On je naveo da se na sjednici nalazi i Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu 131.615.000 KM, što je, kako je rekao, nešto veće ili otprilike u istom okviru na kom je osnovni budžet ove godine. 

Radojičić je rekao da je iz budžeta za narednu godinu planiran nastavak niza projekata vodosnabdijevanja, zatim oko 800 hiljada KM za dogradnju i rekonstrukciju vrtića u gradu, te izgradnja novog vrtića, kao i više od milion KM za rekonstrukciju i obnovu saobraćajnica. 

"U ovom momentu iz osnovnog budžeta je oko 19 miliona KM planirano za kapitalna ulaganja naredne godine, ali mislim da ćemo, kada sravnimo 2018. godinu, imati i znatno više sredstava i odlučivati o nekim drugim kapitalnim ulaganjima koja trenutno nisu predviđena u budžetu", dodao je Radojičić. 

On je napomenuo da se čeka završetak pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o jednom većem kreditu po povoljnom aražmanu za iznos od 20 miliona KM u dvije traše u više godina povlačenja, koji bi se odnosio na vodosnabdijevanje i na mostove. 

"Riječ je o kapitalnim projektima koji se ne mogu finansirati samo iz budžeta, jer je riječ o vrlo velikim iznosima", naveo je Radojičić. 

Radojičić je rekao da je na dnevnom redu gradskog parlamenta i odluka kojom se nastoji riješiti pitanje održavanja javnih manifestacija u gradu u smislu buke.