Gradonačelnik Banjaluke

Radojičić: Biće zatvoreni Kastel i studentski kampus

  • 09.04.2020. 19:24

Okupljanja banjalučana više neće biti moguća ni na Kastelu, u kampusu i na nekoliko fudbalskih terena u gradu, odlučio je Štab za vanredne situacije.

"Pod lupom" gradskih službi naćiće se prodajni objekti koji su dobili dozvolu da rade, ali u kontrolisanim uslovima, kao i ustanove u kojima borave starija lica, kaže gradonačlnik Igor Radojičić.

"Kod svih subjekata kojima je dozvoljen rad, biće kontrolisane mjere, način rada, puštanja kupaca. Takođe, biće posebno kontrolisani objekti ili ustanove od naročitog interesa s obzirom i da je pojačanim testiranjem obuhvaćena kategorija starijih osoba. Mi ćemo sa kontrolnim organima vršiti ponovljene kontrole nekoliko domva koji su domovi za stara i nezbrinuta lica", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Sve mjere koje je donio gradski štab, na snazi su do ponedjeljka - 13. aprila. Štab razmatra razvoj situacije sa korona virusom i ima spremna dva scenarija - prvi po kojem bi došlo do rasta zaraženih virusom korona i drugi u kojem bi situacija bila pod kontrolom. 

U zavisnosti, od tih kretanja, štab bi uveo oštrije mjere ili postepeno i kontrolisano otvarao objekte. Štab i gradonačelnika zabrinjavaju nadolazeći praznici. 

"Katolički Uskrs u nedjelju, pravoslavni Vaskrs sedmicu dana poslije toga. Prvi maj, 6. maj Đurđevdan, to su sigurno datumi koji će biti obuhvaćeni različitim restriktivnim mjerama kako bismo spriječili da javna okupljanja dovedu do nove eksplozije epidemije", istakao je Radojičić. 

Sutra će biti održana i vanredna sjednica Skupštine grada. Na dnevnom redu je set od 13 akata koji su usmjereni na poboljšanja, olakšice ili podsticaje poslovnim subjektima i građanima. Set ekonomskih mjera koji će se naći pred odbornicima vrijedan je osam miliona maraka. 

"Od čega je oko 3,5 miliona maraka raznih vrsta olakšica, podsticaja ili subvencija građanima i oko 4,5 miliona se odnosi na restrukturisanje javnih finansija u fazi u kojoj imamo značajan pad prihoda. Na sutrašnjoj sjednici skupštine grada trebalo bi svim licima koja su se prijavila za subvenciju za pakete poljoprivrednog materijala obezbijediti isti. 450 obezbjedilo je Ministarstvo poljoprivrede, za sve ostale, a radi se o tri puta većem broju, grad će obezbjediti ili pakete ili novčanu subvenciju u tom iznosu", naglasio je Radojičić. 

I sutra će na snazi biti zabrana kretanja za mlađe od 65 godina, u periodu od 7 do 11 sati. Tada će oni stariji od 65 godina moći da završe svoje obaveze.   

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?