Finansijski samoodrživo

Radojičić: Banjaluka ima kvalitetno i dugoročno riješeno grijanje

  • 26.03.2019. 14:02

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas nakon posjete postrojenju "Eko-toplane" da je vrelovodna mreža u Banjaluci stara i zahtijeva rekonstrukciju i modernizaciju, te da će termovizijsko snimanje precizno utvrditi njeno stanje.

On je novinarima rekao da će se raditi kompletno termovizijsko snimanje stanja distributivne mreže na terenu na osnovu čega će biti utvrđeni prioriteti na kojima treba dalje raditi, jer je, kako je rekao, svima jasno da sljedeće veliko ulaganje mora biti mreža - rekonstrukcija i modernizacija. 

Osvrćući se na rad nove toplane, Radojičić je rekao da je grad prije dvije godine imao gradskog gubitaša koji je akumulirao 90 miliona KM sa nepouzdanim grijanjem i koji je svake godine gradu donosio minus od deset ili više miliona KM, a da se sad razgovara o raspodjeli dobiti sa obezbijeđenim 24-časovnim grijanjem u gradu. 

On je rekao da Banjaluka ima kvalitetno, pouzdano i dugoročno riješeno grijanje, uz to i finansijski samoodrživo. 

Vlasnik i partner danske kompanije "Dron sistems" koja obavlja snimanje Majkl Novar rekao je novinarima da će termovizijsko simanje stanja distributivne mreže u okviru sistema daljinskog grijanja Banjaluke biti obavljeno dronom, te da će početi večeras i trajati sve do petka, 29. marta. 

Novar je rekao da će termalnom kamerom precizno utvrditi stanje vrelovoda i toplovoda u smislu termičke izolovanosti - toplotnih gubitaka prilikom distribucije energije, kao i mjesta potencijalnih kvarova na cjevovodu. 

Iz preduzeća "Eko-toplane" ističu da će rezultati dobijeni nakon snimanja, predstavljati osnovu za pripremu predstojeće rekonstrukcije mreže jer će na osnovu snimljenog materijala biti izrađena studija izvodljivosti, nakon čega će uslijediti projekat rekonstrukcije dotrajale mreže, stare više od četiri decenije. 

"Važno je imati u vidu da je u pitanju veoma obiman posao, koji zahtijeva vrijeme i značajna novčana sredstva, a cilj je da se u narednih nekoliko sezona toplifikaciona mreža Banjaluke u potpunosti rekonstruiše i modernizuje", saopšteno je iz "Eko-toplana".