Banjaluka

Radnički univerzitet postaje Centar za obrazovanje odraslih

  • 15.05.2019. 07:06

Javna ustanova „Radnički univerzitet“ uskoro bi trebalo da promijeni naziv u Javnu ustanovu „Centar za obrazovanje odraslih“ Banja Luka, što je u skladu sa do sada obavljenom reorganizacijom u smislu uvođenja novih programa osposobljavanja i načina obuke.

Kako bi se ozbiljnije uhvatili u koštac sa problemom nedostatka radne snage u deficitarnim zanimanjima na tržištu rada, uveli su nove smjerove uz modernu obuku i više praktične nastave. O promjeni imena biće riječi na idućoj sjednici Skupštine grada.

Direktor ustanove Bosiljka Radić ističe da uz programe srednjeg stručnog obrazovanja odraslih, prekvalifikacije i dokvalifikacije za određena zanimanja, od sada mogu da organizuju i programe osposobljavanja za veoma tražena zanimanja iz oblasti drvne, metalske i tekstilne industrije, te iz obućarskog i IT sektora.

"Postoji veliko interesovanje za ova zanimanja, na koja smo i stavili najveći akcenat. Za ove programe osposobljavanja, rješenje od nadležnog Zavoda za obrazovanje odraslih smo dobili krajem aprila, i u toku je konkurs za upis polaznika", navela je Radić.

U međuvremenu, kako je istakla, obavili su i određene razgovore sa pojedinim privrednicima koji su obezbijedili prostor gdje će se odvijati praktična nastava.

"Za sve programe i obrazovanja i osposobljavanja, teorijska nastava se odvija u našoj Ustanovi, a praktična kod poslodavaca sa kojima imamo sklopljen sporazum o izvođenju praktične nastave. Pored navedenih programa, aplicirali smo za sertifikaciju novih programa i trenutno čekamo odobrenje programa za montera i servisera liftova, u saradnji sa privrednicima i njihovim potrebama", kazala je Radić.

Prema njenim riječima, cilj transformacije Radničkog univerziteta jeste da Ustanova postane regionalni centar za stručno osposobljavanje kadrova, kako bi se u saradnji sa akademskom zajednicom, privrednicima i Gradom riješio problem nekvalifikovane radne snage i kako bi se zadovoljile potrebe privednika i tržišta rada za kvalifikovanom radnom snagom.

U stalnom su kontaktu sa akademskom zajednicom i privrednicima, sa kojima je potpisano više sporazuma o saradnji.

"Cilj je da se kroz izvođenje teorije u Ustanovi i praktične nastave u preduzećima, akcenat stavi na osposobljavanje polaznika na principu dualnog obrazovanja, sa maksimalnom  praktičnom nastavom u preduzećima, preferiranjem traženih zanimanja na tržištu rada, tako da je svaki polaznik nakon završetka edukacije osposobljen za konkretnu vrstu zanimanja kako bi mogao raditi u završenom zanimanju odmah nakon završetka nastave",naglasila je Radić.

U tom smislu, nedavno je održana i tematska konferencija o dualnom obrazovanju pod nazivom „Pilot projekat dualnog obrazovanja“, čiji je zaključak da je neophodno što prije odlučiti se na sistemske promjene kako bi se krenulo sa realizacijom ovog vida obrazovanja.

"Radnički univerzitet namjerava da bude jedan od pokretača čitavog procesa, a već sprovodi u polju prekvalifikacije i dokvalifikacije model dualnog obrazovanja gdje šalje polaznike na praksu kod poslodavaca na osnovu sporazuma o saradnji sa određenim proizvodnim, ali i drugim preduzećima, što predstavlja na neki način prelazno rješenje za poboljšanje trenutne situacije na tržištu rada", zaključila je Radić.

Ostale usluge

Od neformalnog vida obrazovanja, Radnički u ponudi ima kurseve stranih jezika i informatičke kurseve u sklopu IT Akademije, koja je osnovana početkom ove godine.

Kursevi stranih jezika: engleski, njemački, slovenački, italijanski, francuski, ruski,  srpski jezik za strance.

IT Akademija u ponudi ima sljedeće kurseve: Photoshop, CorelDraw, Illustrator, Veb dizajn, JavaScript, WordPress, MS Office,  Poslovni kurs,  Java,  PHP MySQL, Kursevi za djecu (Osnove rada na računaru KIDDY i JUNIOR) i u toku je priprema za nove kurseve. Vrše i usluge prevođenja na strane jezike.