Banjaluka

Puštena u upotrebu aplikacija "Pametnog parkinga"

12:30, 15.01.2020.
Izvor: Srna
Na javnom parkingu i garaži kod sportske dvorane "Borik" u Banjaluci danas je promovisana i puštena u upotrebu aplikacija "Pametnog parkinga", čiji su autori studenti Elektrotehničkog fakulteta Rastko Zeljković i Dragan Ivanović, te Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Danilo Vuković.

Ivanović je novinarima u Banjaluci pojasnio da putem mobilne aplikacije "Pametni parking" ili veb-sajta koji je već dostupan www.pametniparking.com korisnici u svakom trenutku mogu dobiti informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama.

"Sistem koji smo osmislili probno je instaliran na javnom parkingu i garaži Borik kod sportske dvorane `Borik` i nakon testne faze besprijekorno funkcioniše i aplikacija i displej za prikaz slobodnih parking-mjesta na samom ulazu u parking i garažu. Projekat probnog testiranja realizovali smo uz logističku i finansijsku podršku kompanije `Prointer ITSS` iz Banjaluke kao poklon Gradu Banjaluci", naveo je Ivanović.

On je podsjetio da su zahvaljujući ovoj aplikaciji na takmičenju "Mojih pet minuta" prije godinu dana osvojili drugo mjesto po ocjeni stručnog žirija i novčanu nagradu za svoju poslovnu ideju.

"Razvoj aplikacije je počeo u sklopu kampa mladih programera, koji se održava u Gimnaziji u Banjaluci. Za izradu aplikacije koristili smo algoritme vještačke inteligencije za prepoznavanje kamerama vozila na ulasku u parking, a kamera zamjenjuje jednog radnika koji bi trebalo da stoji tu i broji vozila", pojasnio je Ivanović.

On je dodao da se podaci mogu dobiti i na engleskom jeziku.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da Grad ima četiri strateška fokusa razvoja, od čega su dva "Zeleni grad" i "Pametni grad" i u okviru njih mnogo poboljšanja u saobraćaju, pri čemu su izgrađene nove saobraćajnice i kružni tokovi.

"Danas prisustvujemo promociji nečeg naprednijeg s ciljem da se optimizira korištenje parkinga u gradu tako da građani provode manje vremena u saobraćaju tražeći slobodna parking-mjesta i da imaju informaciju na licu mjesta putem displeja i na veb i mobilnoj aplikaciji. Cilj i namjera je da to proširimo i pokrijemo šire područje grada, da građani prave manje gužve i troše manje vremena u saobraćaju", dodao je Radojičić.

On je naglasio da ove godine neće biti povećana cijena parkinga.

Direktor "Prointera" Bojan Vujić rekao je da je ovoj kompaniji bila čast što je imala priliku da znanja mladih pretvori u konkretan projekat.

"Ovim smo pokazali da imamo domaća znanja i potencijala i da je potrebno da ih identifikujemo, podržimo i pokažemo da možemo napraviti dobar domaći proizvod", istakao je Vujić.

Prema njegovim riječima, uz pomoć stručnjaka iz "Prointera" studenti su imati svu potrebnu finansijsku i logističku pomoć kako bi ovaj projekat što prije proradio.

On je dodao da je aplikacija u vlasništvu studenata, kao i sva autorska prava, a "Prointer" je samo partner sa vizijom da njihova ideja što prije bude gotov proizvod.