Banjaluka

Proširen Tim za Evropsku prestonicu kulture

  • 29.01.2019. 07:20

Tim za kandidaturu Banja Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine dodatno je proširen novim članovima, među njima i regionalno poznatim umjetnicima, u okviru nastojanja da banjalučki tim uđe što spremniji u finalnu trku za ovo evropsko priznanje.

Poslije današnjeg sastanka sa članovima tima, gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da bi osvajanje statusa Evropske prestonice kulture bio izvanredan dobitak za Banja Luku, uz značajnu promjenu njenog međunarodnog imidža.

On je ukazao da je Banja Luka ušla u uži krug u trci više evropskih gradova za ovu titulu, te pojasnio da je, zbog daljeg vođenja ovog projekta, proširen dosadašnji tim za kandidaturu.

"Radi se o kombinovanom timu koji bi trebao pripremiti konačnu aplikaciju. To uključuje ne samo umjetnički dio, već i komunikacije, marketing, finansije i urbanističko prostorna rješenja", kazao je Radojičić.

On je naglasio da bi novi tim do juna trebao da radi intenzivno na aplikaciji Banje Luke, kada se očekuje i dolazak komisije iz Brisela.

"Poslije toga, tokom septembra ili oktobru, trebali bi da branimo našu kandidaturu u Briselu", rekao je Radojičić.

Šef Tima za kandidaturu Marko Bilbija precizirao je da ih u drugoj fazi kandidature očekuje dosta posla i rada sa kulturnom scenom grada.

"Pred nama je period do avgusta do kada treba da pripremimo detaljniju aplikaciju, koja je zahtijevnija od prve i zbog čega smo sada proširili naš tim kako bi taj posao bio što bolje urađen", rekao je Bilbija.

Umjetnik Uroš Đurić, jedan od novih članova Tima, izjavio je da banjalučke aplikacije se očekuje da se Banja Luka poveže sa onim što se danas smatra vodećim civilizacijskim standardima u Evropi. On je izazario zadovoljstvo što se pridružio svojim kolegama iz Banja Luke u ovom, prestižnom projektu.

Novi, prošireni tim za banjalučku kandidaturu danas je pojačan sa Urošem Đurićem, Nikolom Kužetom, Mladenom Matovićem, Ivanom Raškovićem, Ognjenom Šukalom i Sinišom Kurtešom.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.