Sastanak Golićeve i Radojičića

U Banjaluci najveći odziv za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

  • 23.01.2019. 13:07

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj trajan proces, ali da je 18. januara istekao rok do kada se nije plaćala dodatna naknada za legalizaciju.

Ona je nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem rekla da je do tog roka podneseno mnogo zahtjeva, pogotovo u Banjaluci, gdje je najveći odziv građana. 

Golićeva je dodala da je tokom današnjeg sastanka u Banjaluci bilo riječi i o izdavanju građevinskih dozvola, aktuelnim projektima u ovom gradu, predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o održavanju zgrada. 

"Razgovarali smo i o lokalitetu Crno vrelo, vodovnom i komunalnom infrastrukturnom objektu, koji se gradi i o kojem se priča već 15 godina. Banjaluka i Prijedor su u njega zajedno investirali uz pomoć Vlade Srpske, a problem za dalju fazu predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi", pojasnila je Golićeva. 

Ona je naglasila da Ministarstvo za sve velike investicije, ukoliko investitor preda kompletnu dokumentaciju, izdaje građevinsku dozvolu u roku do tri dana. 

"Cilj nam je da sve lokalne zajednice najkasnije do 15 dana od podnošenja zahtjeva izdaju građevinsku dozvolu, zbog čega sa Svjetskom bankom i određenom međunarodnom grupacijom intenzivno radimo na uvođenju elektronske građevinske dozvole", naglasila je Golićeva. 

Ona je navela da je tokom sastanka razgovarano i o izgradnji kružnih tokova, regulacionim planovima gradskog područja, izgradnji mostova, te rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti. 

Golićeva je navela da bi do kraja januara trebalo da bude izdata upotrebna dozvola za Paviljon jedan Studentskog centra Nikola Tresla u Banjaluci, ukoliko su radovi izvedeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom. 

Ona je naglasila da će novi Zakon o uređenju prostora i građenju biti rigorozan kada je riječ o uslovima ko može da gradi, da projektuje i ko može izdavati upotrebne dozvole. 

Golićeva je najavila da bi izgradnja šoping centra "Delta siti" u Banjaluci, koji će zapošljavati dvije hiljade radnika, trebalo da bude završena do kraja marta i dodala da im je građevinska dozvola bila izdata čim su donijeli rješenje da su izmirili obaveze prema Gradu. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je za legalizaciju podneseno više od 10 hiljada zahtjeva, koji još nisu riješeni, a procjena je da u Banjaluci ima još tri puta toliko objekata koje treba legalizovati. 

On je naveo da se Grad priprema da bude pilot-lokalna zajednica u projektu elektronskih građevinskih dozvola koje će voditi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

Radojičić je podsjetio da je Grad 1. januara prošle godine uveo jednošaltersko izdavanje dozvola u papirnom obliku, te ocijenio veoma pozitivnim jednogodišnje iskustvo. 

Prema njegovim riječima, Grad je za ovu godinu kandidovao za projekat energetske efikasnosti tri osnovne škole i vrtić. 

Radojičić je dodao da je Grad veoma zainteresovan za najavljene izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, s ciljem pojednostavljivanja procedura i preciziranja pojedinih normi.