Gradska uprava

Prihod od naplate parkiranja 4,35 miliona maraka

  • 16.01.2020. 14:52

Prihod u gradskoj kasi od naplate parkiranja u 2019. godini iznosio je 4.351.717 KM, što je na nivou prihoda koji su ostvareni godinu ranije.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve objašnjavaju da je 39 odsto prihoda ostavreno od plaćanja parkinga putem automata, zatim 35 odsto plaćanjem parkinga putem SMS-a, dok ostatak čine prihodi od pretplatnih karata, čip karatica te naknada za prmještanje i deblokiranje vozila.

Kada je u pitanu rad "pauk" službe, iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da je ova služba u prošloj godini izvršila 2.159 intervenecija na premještanju nepropsino parkiranih vozila. Iz nadležnog odjeljenja navode da je "pauk" služba u 2019. godini najviše intervencija imala u ulicama: Sime Matavulja, Vidovdanskoj, Jevrejskoj i Karađorđevoj.

Cijena parkiranja za jedan sat u nultoj zoni, gdje je maksimalno zadržavanje do dva sata, iznosi 1 KM, kao i za jedan sat parkiranja u prvoj zoni, dok karta za cijeli dan u prvoj zoni košta 5 KM. Cijena parkiranja u drugoj zoni iznosi 0,5 KM ili 3 KM za cijeli dan.

U Banjoj Luci sistem parkiranja čini 66 parkirališta i dvije javne garaže, ukupnog kapaciteta 4.986 parking mjesta pod naplatom. Stanovništvo koje živi u zonama u kojima je uvedena naplata parkiranja, može koristiti povlaštenu godišnju kartu koja iznosi 50 KM (oko 4 KM mjesečno).