Predstavljen dio opreme za spašavanje iz ruševina

Banjaluka: Dan otvorenih vrata povodom godišnjice zemljotresa

  • 27.10.2019. 12:53

U centru Banjaluke danas je, povodom obilježavanja 50 godina od razornog zemljotresa, predstavljen dio opreme civilne zaštite i vatrogasaca koja se koristi u situacijama spašavanja iz ruševina.

Oprema je predstavljena u okviru "Dana otvorenih vrata", koji je organizovao Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka.

Šef Odsjeka Mladen Ćućun rekao je novinarima da su Civilna zaštita, vatrogasci i Specijalizovana jedinica za spašavanje iz ruševina danas prezentovali svoje mogućnosti.

On je naveo da se nakon poplava 2014. godine, ne samo u Banjaluci, počelo značajno ulagati u sistem zaštite i spašavanja.

"Imamo dobro opremljenu vatrogasnu brigadu koja trenutno broji 87 pripadnika, što nije dovoljan broj, jer najmanje treba da bude 120 pripadnika. Međutim, situacija je takva zbog finansija, ali za opremu svake godine dobijamo namjenska sredstva koja obezbjeđuje Republika Srpska", rekao je Ćućun.

Komandir čete u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović rekao je da je ova brigada nedavno nabavila i dva drona svjetske klase sa vrlo sofistiranom opremom koju u okruženju ima samo ova jedinica.

"Njihov maksimalni domet je sedam kilometara, visinski domet do tri kilometra, a opremljeni su najsavremenijim kamerama kojima se može u svim uslovima vršiti potrage, pretraživanje terena, izviđanje i procjena terena, određivanje površine šumskih požara", naveo je Savanović.

U okviru Dana otvorenih vrata izvedena je pokazna vježba pripadnika Vatrogasne brigade spašavanja ljudi zaglavljenih u automobilima usljed zemljotresa.

Banjaluku je 27. oktobra 1969. godine pogodio razorni zemljotres jačine osam stepeni po Merkaliju, koji je devastirao kompletan grad, život je izgubilo 15 ljudi, 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno, dok je materijalna šteta bila ogromna.
 

Тагови: