Zoran Talić

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka u posjeti Šumarskom fakultet

16:45, 29.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić sastao se danas sa Vojislavom Dukićem, dekanom banjalučkog Šumarskog fakulteta gdje su razgovarali o problemima nedostataka kvalifikovane radne snage u drvopreradjivačkoj oblasti.

Dogovoreni su prvi koraci o mogućnostima angažovanja Šumarskog fakulteta u aktivnostima vezanim za Javnu ustanovu Radnički univerzitet, posebno kroz programe obrazovanja odraslih u oblasti prerade drveta.

"U drvoprerađivačkoj industriji postoji problem sa kvalifikovanim kadrovima. To smo imali i priliku da se uvjerimo na nedavno održanoj konferenciji o Dualnom obrazovanju u Banskom dvoru. Jedan od panelista konferencije, Edin Dacić, Švajcarski investitor i vlasnik prnjavorskog "Standarda" upravo je govorio o tom problemu. Na Šumarskom fakultetu postoji studijski program Prerada drveta, a njihovo iskustvo je od izuzetnog značaja", rekao je Talić. 

Razgovarano je i o modalitetima i mogućnostima proširenja saradnje između Šumarskog fakulteta i Grada, posebno po pitanju Urbanih zelenih površina i Urbanih šuma, gdje već postoji određeni vid saradnje. Poseban akcent je stavljen i na uključivanje Fakulteta u aktivnosti vezane za lokalitet "Park prirode Suturlija", kao nove destinacije u cilju razvijanja turističke ponude grada. 

"Razgovarali smo da zajedno, analiziramo stanje na terenu sa ciljem da tu prirodnu oazu u neposrednoj blizini grada na što adekvatniji i prirodniji način prilagodimo svim posjetiocima. Zelene površine u gradskim sredinama imaju višestruku ulogu, a Suturlija je turistički potencijal koji treba na adekvatan način zaštiti", istakao je Dukić.