Pogledajte program

POVRATAK U VRIJEME VITEZOVA: Na Kastelu duh srednjeg vijeka i ukrštanje koplja

10:31, 05.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Više od stotinu modernih vitezova iz cijelog regiona ukrstiće svoja koplja ovog vikenda na drevnom Kastelu, oživljavajući srednjovjekovne viteške borbe.

Drugu godinu zaredom, vitezovi dolaze među Banjalučane, u okviru međunarodnog festivala „Kastrum 2019“.  Festival će biti otvoren 7. do 9. juna, a posjetioci će imati priliku da vide srednjovjekovne viteške borbe, odore, oklope, ali i neke od starih, već zaboravljenih zanata.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane sugrađane da im se pridruže u petak, od 19 časova, u defileu od Hrama Hrista Spasitelja do Kastela i da na tvrđavi prisustvuju svečanom otvaranju festivala.

Kako su saopštili, gledaoci će imati priliku da vide i takmičenja u streličarstvu, mačevanju srednjovjekovnim mačevima, ali i moderno mačevanje, te prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom, žonglere, a svi izvođači će biti obučeni u srednjovjekovne kostime.

Organizator ove manifestacije, koja će okupiti stotinjak učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Poljske, je banjalučki viteški red „Čuvari koplja Svetog Georgija“.

Prije zvaničnog otvaranja ovog, atraktivnog događaja, u Sabornom hramu Svete Trojice biće održano simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine iz dinastije Arpad.

“Manifestacija promoviše kulturno-istorijsku baštinu, a ideja je da se kroz atraktivna dešavanja ožive stari, zaboravljeni zanati, ali i da obogatimo dešavanja na samoj tvrđavi Kastel, ambijentu kome dolikuju događaji ovog tipa”.

Grad Banja Luka podržao je organizaciju ovog događaja, a festival je uvršten u program “Proljeća u Banjaluci”.

Program možete pogledati na zvaničnoj internet stranici događaja, na ovom linku.

Atraktivna izložba o pravim vitezovima

Izložba „Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika“ biće otvorena u Kamenoj kući u Kastelu, večeras, 4. juna u 18 časova. Izložba je priređena u okviru Međunarodnog viteškog festivala „Kastrum 2019“, a prikazuje eksponate iz razdoblja od 11. do 16. vijeka koji se čuvaju u fundusu Muzeja Republike Srpske. Autor izložbe je mr Janko Vračar, muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske.

Pored ove izložbe, biće otvorena i izložba filmskih kostima iz kolekcije Galerije Radio-televizije Srbije, koji su korišteni u popularnoj televizijskoj seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“.