Centralne vijesti ATV

Povećan broj zaposlenih u Banjaluci

  • 28.07.2019. 21:34

Građevinarstvo od koga je grad prihodovao 15 miliona maraka, trgovina, ugostiteljstvo i turizam koji je privukao 33.000 turista u prvih pola godine - lokomotive su privrednog razvoja i rasta Banjaluke. 

Ta četiri sektora povukla su i najveći broj radnika sa evidencija zavoda za zapošljavanje. 

"Banjaluka se razvija, Banjaluka ima pozitivne sve ekonomske pokazatelje u ovom moentu. Ako gledamo one koji su najinteresantniji za javnost, mogu da kažem da je za tri godine, ako posmatramo ovaj mandatni period od 2016. godine broj zaposlenih u gradu Banjaluci povećan za oko 4.400. To je jedna prosječna ili mala opština u Republici Srpskoj. Broj zapsoelnih je prebacio 70.000, što su rekordne cifre. Broj nezaposlenih, vjerovali ili ne silazi ispod 10 odsto nezapsolenosti u gradu Banjaluci.", izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Sa druge strane, u Banjaluci je sve veći broj zanimanja deficitaran, podaci su gradskih vlasti. Zanatska, uslužna, ugostiteljska zanimanja, vozače - sve je teže naći. Zato još tokom srednje škole buduće radnike i zanatlije treba zadržati stipendijama, plaćenom praksom ugovorima i dobrim platama.  Kada nađu kvalitetnog radnika, još  zanataliju, poslodavci su spremni da ih dobro plate, kažu u Zanatsko-preduzetničkoj komori Republike Srpske  

"Sve zavisi od struke. Zanatlije zarađuju od 700 pa i do 2.000 maraka.", izjavio je Lazo Šešić iz Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Na pitanje koje zanatlije imaju platu 2.000 maraka Šešić je pojasnio da takve plate najčešće imaju tokari, limari i automehaničari.

"Sada više nije stvar plate, da bi se zadržao jedan dobar majstor vi njemu morate platiti po učinku ili po satu.", dodao je on.

U Banjaluci je ove godine planirano više od 1,1 milion maraka iz gradskog budžeta za podsticaje zapošljavanja. 

Grad planski razvija svoje poslovne zone - tako je ona u Ramićima puna i biće proširena kupovinom susjednih parcela, a u septembru će biti na prodaju i prva parcela u poslovnoj zoni "Jelšingrad" od 20.000 kvadrata. 

Banjaluci je potreban tehnološki park, za šta ima kapaciteta i interesa. To je profitabilan sektor koji može zadržati mlade, kažu u gradskoj upravi.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.