Smanjen gradski dug

Poskupljuje odvoz smeća u Banjaluci

  • 12.06.2019. 18:59

Gradski dug je, od 2013. godine, smanjen za oko 60 miliona maraka i sada iznosi 115 miliona, poručeno je na današnjoj sjednici Gradske skupštine na kojoj se, između ostalog, govorilo o informaciji o zaduženosti. Gradonačelnik poručuje da je smanjenje zaduženosti veliki uspjeh jer je, uporedo sa naporima da se dug smanji, bilo i kreditnih aranžmana za razvojne projekte. 

"Od početka je zauzeta jedna razvojna politika kad je riječ o javnim finansijama da istovremeno idemo na smanjivanje nivoa duga, na nivo koji će biti daleko ispod onog što je zakonom propisano  18 odsto, sad smo na 10 odsto. A omogućiti razvoj grada što znači da se zadužujemo za iznose koji su znatno manji od otplate", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Smanjenje gradskog duga je veliki uspjeh, kaže predsjednik Gradske skupštine. 

"Ono što je bitno da u ovom periodu da u zadnjih dvije godine samo kreditno zaduživanje je išlo u pravcu određenih investicija i razvojnih komponenti. Nije išlo u ličnu ili administrativnu potrošnju", kaže Zoran Talić, predsjednik skupštine grada.

Banjalučani će da troše više na odvoz smeća. Od prvog jula ta usluga biće skuplja za 19 odsto, odnosno, 1,40 do 1,50 KM po prosječnom domaćinstvu ili dvosobnom stanu. U obrazloženju te odluke navedeno je da su, između ostalog, poskupljenje cijena nafte i troškova deponovanja komunalnog otpada, razlozi za takvu odluku . 

"U prevodu to je negdje oko 0,02 marke po metru kvadratnom kako se vrši obračun za prosječno domaćinstvo", kaže Radojičić.

Opozicija je protiv. Kažu, tek kad se poboljša usluga, može se o tome razgovarati. 

"Mi donosimo odluku o povećanju cijena, a oni nemaju obavezu "Čistoća", kao akcionarsko društvo  da nama iznosi detalje o svom poslovanju. Smatramo da je to bez obzira što im to nije zakonska obaveza, da je u najmanju ruku neozbiljno da mi bez bilo kakvog finansijskog izvještaja govorimo o povećanju cijena", kaže Mirna Savić Banjac, odbornik.  

Odbornici su razmatrali i odluke o otpisu nenaplativih potraživanja, bilo da su odbijena pravosnažnim odlukama ili su dužnici izbrisani  iz sudskih i drugih registara. Pred odbornicima se našla i odluka o odgođenom plaćanju duga privrednom društvu RK "Boska",  u iznosu od 1.081.682,91 maraka. 

Тагови: