Banjaluka

Pojačana kontrola prodaje životnih namirnica

  • 11.07.2019. 08:26

Odjeljenje za inspekcijske poslove pojačalo je ovih dana kontrole ugostiteljskih i svih drugih objekata, u kojim se prometuju životne namirnice i lako kvarljivi proizvodi.

Načelnik Odjeljenja Janko Kecman ističe da se naročito kontroliše priprema i promet hrane.

"Ovih dana pojačan je nadzor nad mjestima za prodaju brze hrane ali i drugih ugostitetljskih objekata kako bi utvrdili da li u tom pogledu postoje nepravilnosti ", naglašava Kecman.

On ističe da su inspektori za hranu u junu, pored redovnih, počeli sa vanrednim kontrolama prodaje sladoleda.

"Vanredno uzorkovanje sladoleda koji se prodaje na otvorenom, urađeno je na osam lokacija, radi provjere njegove zdravstvene ispravnosti od čega je jedan uzorak sladoleda odstupao od referentnih vrijednosti zbog čega je izrečena kazna od 2.300 KM", kaže Kecman.

Što se tiče kontrole životnih namirnica na gradskoj tržnici u Banjoj Luci, ona je svakodnevna, s obzirom na to da nadležna inspekcija ima stalnu kancelariju na tržnici. Pored toga, jednom nedjeljno provodi se timski inspekcijski nadzor prometa životnih namirnica.

"Kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica se obavlja i putem uzimanja uzoraka hrane od strane ovlaštenih laboratorija, koji se dostavljaju na laboratorijsko ispitivanje ", rekao je Kecman izražavajući zadovoljstvo što u proteklom periodu prilikom takvih kontrola nisu utvrđene značajne nepravilnosti.

Kontrola obuhvata rukovanje hranom, njeno skladištenje, pripremu i isporuku. Prilikom kontrola provjerava se i temeperaturni režim čuvanja životnih namirnica, ispravnost ambalaže, deklarisanje namirnica, organoleptička svojstva, te sanitarno-tehnička opremljenost objekata, kao i higijena radnih površina, uređaja i opreme, te nadzor nad radnicima koji vrše pripremu, posluživanje i prodaju hrane.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.