U saradnji Grada i UNDP-a

Podržano devet projekata za bolji grad

  • 07.11.2018. 16:11

Predstavnici devet organizacija civilnog društva sa područja Banje Luke potpisali su danas u Gradskoj upravi, sa predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ugovore o finansiranju projekata u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije "Reload". Na ovaj način biće podržano devet projekata udruženja građana u okviru ovog programa na zapadnom Balkanu, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Gradom.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da je Grad veoma zaintersovan da se organizacije civilnog društva što više razvijaju i da jedan od ciljeva gradske politike jeste aktivno uključivanje civilnog sektora u društveni život.

"Ukupan iznos kojim će biti finansirani projekti je 181 hiljada KM, od čega je učešće Grada u sufinansiranju 30 odsto. Spektar aktivnosti društava sa kojima su danas potpisani ugovori je veoma raznolik i obuhvata kulturu, humanitarni rad, socijalno ranjive kategorije i slično. Organizacije koje su danas potpisale ugovore su naši stari partneri, učesnici brojnih projekata i vjerujem da će provesti projekte u interesu građana Banje Luke. Grad se u finansiranju NVO sektora sve više orijentiše na javne pozive i projektno finansiranje pored redovnih programa, te nastojimo da motivišemo civilni sektor da se razvija i da predlaže kvalitetne projekte korisne za naše društvo", naveo je Radojičić i pohvalio dosadašnju saradnju sa UNDP, koji je, kako je rekao, jedna od najprisutnijih međunarodnih organizacija, sa kojom Grad Banja Luka realizuje brojne projekte.

Terenski koordinator projekta, Damir Žarak, izjavio je da se Reload projekat, osim u Banjoj Luci, sprovodi u još 20 lokalnih zajednica u BiH.

"Danas smo formalizovali partnersku saradnju sa devet organizacija civilnog sektora koje su prošle na javnom pozivu. Reload program u potpunosti finansira EU, a realizuje UNDP. Iznosi novčanih sredstava koja su različiti i u skladu su sa sa projektnim prijedlozima", istakao je Žarak.

Ivo Matošević iz Humanitarne organizacije "Partner", rekao je da je cilj njihovog projekta da se u potpunosti omogući punopravno i ravnopravno kretanje osoba sa invaliditetom kroz korištenje javnog prevoza i saobraćajnica. On je naglasio da će sprovođenje projekta omogućiti mnogo bolje uključivanje osoba sa invaliditetom u zajednicu i korištenje zajedničkih resursa.

Vrijednost dodijeljenih sredstava po pojedinačnim projektima iznosi od od 11 hiljada KM do 31 hiljadu KM. Tako su podršku dobili: Društvo psihologa RS za projekat "Djeca u zagrljaju medija", Humanitarna organizacija "Partner" za projekat "Banja Luka – inkluzivna zajednica", zatim "Zdravo da ste", "Dnevni centar za stare", "Mozaik prijateljstva", te Udruženje za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti", Gradska organizacije slijepih, Gradsko pozorište "Jazavac"“ (projekat "Kultura u predgrađu") i Gorska služba spasavanja.

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина