Banjaluka

Podneseno više od deset hiljada zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

  • 23.01.2019. 19:47

U Banjaluci je podneseno više od 10.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. U Gradu tvrde, onih koji treba da se legalizuju a nisu podnijeli zahtjev, ima barem tri puta više. 

Banjaluka ujedno bilježi i najveći odziv građana u čitavoj Republici Srpskoj, tvrde u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske. Kažu, ovaj vid legalizacije je postao trajni proces u Republici.

“Razgovarali smo o temi da su po zakonu ostavljene mogućnosti u roku od 60 dana da jedinice lokalne samouprave izrade odluku, usvoje na parlamentima i da ponovo daju one benefite određenim socijalnim kategorijama koje su u zakonu predviđene kao nesporne", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U resoru, u saradnji sa Svjetskom bankom, intezivno rade i na uvođenju elektronske dozvole. Kažu, cilj je da sve lokalne zajednice, u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva, izdaju građevinsku dozvolu. Ovakva odluka je naišla na odobrenje i u Banjaluci. 

Gradonačelnik Igor Radojičić kaže da bi ovo bila ogromna olakšica. 

“Sve ovo kasnije, u sljedećoj fazi ide ka elektronskoj građevinskoj dozvoli i očekujemo da će Grad Banjaluka krajem ove godine, kada ovaj projekat krene, biti jedna od pilot opština, odnosno lokalnih zajednica", kaže Radojičić.

Dosadašnje poslovanje, u vidu jednošalterskog izdavananja dozvola, kako kažu u Gradu, dalo je dobre rezultate. Dodatna olakšica je i odluka donesena početkom ove godine, prema kojoj se građanima, ukoliko dostave potpunu dokumentaciju, izdaje građevinska dozvola u roku od pet dana. 

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина