Gradska uprava

Podaci o kvalitetu vazduha u Banjaluci svakodnevno na sajtu

  • 05.12.2018. 17:21

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas u Banjaluci da će podaci o kvalitetu vazduha od danas biti dnevno raspoloživi na internet stranici Gradske uprave, a mjerenja će vršiti Institut za građevinarstvo "IG" na tri lokacije - u naseljima Centar, Borik i Paprikovac.

"Metodologijom koja traje već godinama to se nije radilo na takav način, pa smo zbog javnosti, naložili da se od danas svakodnevno objavljuju svi podaci o kvalitetu vazduha", rekao je Radojičić. 

Radojičić je napomenuo da Institut za građevinarstvo "IG" mjeri kvalitet vazduha u Banjaluci, za šta je ovlaštenje dobio putem javnog tendera. 

On je istakao i da je prema svim parametrima kvalitet vazduha juče i danas u Banjaluci - u prvoj kategoriji. 

"Magla je jedno, smog je drugo. U gradu Banjaluci nije bilo problema aerozagađenja kojeg je nažalost bilo u nekim drugim lokalnim zajednicama", rekao je Radojičić. 

Prema današnjim rezultatima mjerenja objavljenim na sajtu Gradske uprave, neznatno su povećane koncentracije lebdećih čestica što je uobičajeno za ovo doba godine i za sezonu grijanja.

Prema ugovoru sa Gradskom upravom, mjerenje nivoa aerozagađenja na području Banjaluke obavlja Institut za građevinarstvo "IG", koji posjeduje odgovarajuću akreditaciju Instituta za akreditovanje BiH. 

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, kvalitet vazduha razvrstava se u tri kategorije - prva kategorija podrazumijeva čist ili neznatno zagađen vazduh gdje nisu prekoračene granične vrijednosti ni za jednu zagađujuću materiju. 

U drugu kategorija spada umjereno zagađen vazduh gdje su prekoračene granične vrijednosti za jednu ili više zagađujućih materija, ali nisu prekoračene tolerantne vrijednosti nijedne takve materije. 

Treća kategorija podrazumijeva prekomjerno zagađen vazduh gdje su prekoračene tolerantne vrijednosti za jednu ili više zagađujućih materija. 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина