Od ideje do realizacije

Počeo sa radom prvi "Pametni parking" u Banjaluci

  • 15.01.2020. 19:23

"Pametni parking", ideja trojice prijatelja koja je osvojila drugo mjesto u emisiji ATV-a "Mojih pet minuta", postala je stvarnost zahvaljujući banjalučkoj gradskoj upravi i kompaniji "Prointer". U javnoj garaži preko puta Sportske dvorane "Borik", aplikacija je počela sa radom nakon testne faze. Koristili smo algoritme vještačke inteligencije da bi kamere mogle prepoznati vozila na ulasku u parking, kaže Dragan Ivanović, jedan od tvoraca aplikacije.

"Pametni parking je u suštini softver, koji omogućava da putem mobilne aplikacije 'Pametni parking', ili veb sajta koji je već sada dostupan, www.pametniparking.com, svi korisnici u svakom trenutku dobiju informaciju da li na određenom parkingu i u određenom momentu ima slobodnih mjesta i koliko", izjavio je Dragan Ivanović, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Osim Ivanovića, autori aplikacije su i Rastko Zeljković, takođe student Elektrotehničkog fakulteta i Danilo Vuković, student Ekonomskog fakulteta. Gradonačelnik Banjaluke se nada da će ovaj projekat u budućnosti moći da prošire na cijeli grad.

"Ovih godina ste svjedočili i novim saobraćajnicama, mostovima, i kružnim tokovima, ovdje se radi o nečemu sasvim drugom i naprednijem - o pokušaju da se optimizira korišćenje parkinga u gradu. Tako da građani sami manje vremena provode u saobraćaju, tražeći slobodna parking mjesta, da imaju informaciju i na licu mjesta, putem displeja/panela, i na veb i mobilnoj aplikaciji", smatra Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Ključnu podršku za razvoj aplikacije koja se može skinuti na Guglovoj "Play prodavnici" dao je banjalučki "Prointer". U ovoj kompaniji kažu da su pomogli studentima sa ovim pilot projektom jer se radi o modernom sistemu koji je pravljen domaćim snagama - ali i zato što su pametni gradovi budućnost.

"Uz pomoć stručnjaka iz Prointera, mlade kolege su na raspolaganju imale svu potrebnu finansijsku i logističku podršku i pomoć, kako bi ovaj projekat što prije proradio. Takođe, cilj nam je bio da pošaljemo poruku da mladi ljudi, mladi talenti, mladi stručnjaci ostanu ovdje i da ovdje grade svoju budućnost", ističe Bojan Vujić, direktor kompanije "Prointer".

Direktor "Prointera" pojašnjava da su oni samo partneri u projektu, a da su Danilo, Rastko i Dragan vlasnici aplikacije i svih autorskih prava, te da će, ako budu željeli, samostalno moći prodati aplikaciju bilo kome kao sopstveni proizvod.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић