Sanacija Prvog još se ne nazire

Počelo useljenje u Drugi paviljon "Nikola Tesla"

  • 16.11.2018. 19:40

Studenti su konačno dobili ključeve u ruke. Počelo je useljenje u drugi paviljon Studentskog centra “Nikola Tesla”. 350 studenata, među kojima je i Anastasija Bjelovuk, na svoju sobu čekali su više od mjesec. Sadašnjim, modernijim smještajem, svi su zadovoljni. 

"Dosta njih studira u Banjaluci koji nisi iz ovog grada, kao što su npr. studenti iz Trebinja, Brčkog i ostalog i njima stvarno dosta treba da putuju. Ali, evo napokon smo se uselili i nadam se da će sada sve biti bolje pa da imamo više vremena za učenje i ostalo", kaže Anastasija Bejlovuk, studentica.

Unapređenje studentskog standarda je jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske, kažu iz Ministarstva prosvjete i kulture.  Useljenje svih studenata u drugi paviljon očekuje se do kraja novembra, tvrdi direktor Studentskog centra.  

"Mi očekujemo u ovom prvom krugu useljenje 87 studenata, to su u pitanju brucoši za koje je završena konkursna procedura, a za onaj preostali dio studenata danas zatvaramo konkursnu proceduru i njih očekujemo 27. novembra", kaže Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla".

"U posljednih 10 godina uloženo je više od 40 miliona za izgradnju i sanaciju studentskih domova, 13 miliona za sanaciju i izgradnju Studenstkog centra “Nikola Tesla”, a za paviljon 1 i 2 i kuhinju uloženo je 3.321.000 maraka", Radmila Pejić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

Studenti koji žive nedaleko od Banjaluke svakodnevno su trošili novac na prevoz kako ne bi izostajali sa predavanja. Oni koji su kilometrima udaljeni, morali su plaćati privatni smještaj, što im je izbilo više stotina maraka iz džepa. Zbog toga, od nadležnih će tražiti nadoknadu troškova. 

"Mi ćemo naravno tražiti refundacije. Sješćemo sa ministarstvom i dogovarati se o daljim koracima, kako refudirati troškove i na koji način", kaže Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra "Nikola Tesla".

Sanaciji Prvog paviljona kraj se još ne nazire. Direktor Doma kaže da 350 studenata, za koliko ih ima mjesta u paviljonu, smještaj traži privatno, jer se kraj radova ne očekuje do Nove godine. 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)