Banjaluka

Počelo betoniranje nosača budućeg vijadukta

  • 25.02.2020. 11:59

Betoniranje prvih nosača budućeg vijadukta na trasi novog puta između Lauša i Paprikovca, preko tzv. Voćnjaka, počelo je danas, u okviru intenziviranih radova na izgradnji ove saobraćajnice.

Kako je planirano, u narednih 12 dana trebali bi biti betonirani svi stubovi budućeg vijadukta, u dužini od oko 780 metara. Ovaj vijadukt gradi se zbog zahtjevne konfiguracije terena.

U isto vrijeme, na drugoj strani gradilišta, iz pravca Lauša, radi se na polaganju pripadajuće kanalizacija od Crkvene ulice u pravcu buduće saobraćajnice. Do sada je izgrađeno oko 180 metara, a građevincima je preostalo da ugrade još 80 – tak metara do saobraćajnice.

Nova, komunalna infrastruktura neophodna je jer se, izgradnjom ove saobraćajnice, otvara  mogućnost pretvaranja sadašnjeg, zapuštenog voćnjaka u moderno naselje sa svim potrebnim sadržajima. Osim kanalizacije biće izgrađena i vodovodna mreža i rasvjeta.

Izgradnja ove saobraćajnice je jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu, vrijedan 2,7 miliona KM. Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Paprikovca i Lauša, od crkve preko „Voćnjaka“ pa do Ulice Jovana Raškovića gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom.

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se Grad Banja Luka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg „Voćnjaka“, a sredstva za izgradnju obezbjedila je Vlada RS.