"Za tvoje dobro"

Počela velika akcija zdravstvenih pregleda

  • 06.10.2019. 13:20

Velika akcija preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva Banje Luke pod nazivom "Za tvoje dobro" počela je danas u porodičnoj ambulanti u Motikama.

Ovi besplatni preventivni pregledi obuhvatiće stanovništvo od 18 do 70 godina i cilj im je bolje zdravstveno stanje stanovništva. Inicijator akcije je Grad Banja Luka, koji snosi i troškove pregleda, a provodi je Dom zdravlja Banja Luka.

"Riječ je o najvećoj akciji koju smo pokrenuli od početka mandata, jer se tiče praktično svih građana Banje Luke. Znači, ovim preventivnim pregledima želimo na vrijeme da otkrijemo rizike i bolesti na neka od tipičnih oboljenja koja su trenutno najraširenija, a to su kardiovaskularna i pojednina maligna oboljenja", kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas prisustvovao u Motikama početku ove akcije.

Kako je naglasio, cilj je da do kraja godine, pregledi budu obavljeni na šest lokacija, sa obuhvatom ukupno hiljadu stanovnika. Akcija će biti nastavljena i iduće godine, i obuhvatiće stanovništvo iz svih mjesnih zajednica.

Radojičić je i ovaj put pozvao građane da se odazovu akciji.

Uz zahvalnost ustanovama na provođenju i podršci akciji, gradonačelnik je izrazio zahvalnost i kompanijama koje su sa donacijama, prije svega, opreme – podržale "Za tvoje dobro".

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović kazala je da je danas počeo jedan od najvećih projkata, koje je provodila ta ustanova na području grada.

"Oko četiri mjeseca pripremali smo ovu akciju. Veći broj naših kadrova je angažovan danas i biće u narednom periodu u provođenju ovih preventivnih aktivnosti", kazala je ona i još jednom naglasila značaj preventivnih aktivnosti kako za pacijenta, tako i za društvo u cjelini.

"Veoma često ni građani ni doktori ne mogu spriječiti nastanak bolesti ali je značajno da se ona otkrije u najranijoj fazi, a to nam je i cilj u ovim preventivnim pregledima", naglasila je Todorović.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić kazao je da Fond podržava ovu akciju.

"Nadamo se da će građani prepoznati ovu preventivnu aktivnost koja je veoma značajna i da će koristiti svoja prava i na vrijeme obavljati preglede", kazao je Kusturić.

Fond će u budućnosti, kako je naveo, nastojati da što više podrži primarnu zdravstvenu zaštitu.

Raspored

Nakon Motika, gdje će pregledi biti obavljani danas i sutra, 6. i 7. oktobra, tokom ovog mjeseca pregledi će biti obavljani u sljedećim terminima: Česma (12. i 13. oktobar), Šargovac (od 19. do 22. oktobra), Agino selo (26. oktobar) i Bočac (27. i 28. oktobar). Svi pregledi biće obavljani u ambulantama porodične medicine u navedenim naseljima, a raspored po ostalim mjesnim zajednicama biće naknadno objavljen.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник