Počela prva testiranja Banjalučana na virus iz automobila

  • 30.10.2020. 18:28

Počela su prva testiranja Banjalučana na virus korona iz automobila. Lokacija je na Malti, a građani neće morati napuštati vozilo kako bi im brisevi bili uzeti. Na taj način se smanjuje kontakt između građana, ubrzava čitav proces i rasterećuje prostor oko Poliklinike. 

"Testiranje će se raditi na način da će pacijenti biti pozvani od strane naše Higijensko-epidemiološke službe i s odgovarajućom uputnicom će doći ovdje na testiranje u dogovoreno vrijeme. Otprilike, termini za testiranje su na svakih pet do sedam minuta. Smatramo da je mnogo komfornije na ovakav način testirati pacijente zato što su pred Poliklinikom velike gužve", kaže Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Niko ko nije pozvan od Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka neće moći obaviti testiranje na ovoj lokaciji, jer se kod Malte neće vršiti komercijalna testiranja. 

Prvog dana na novoj lokaciji uzeto je 120 uzoraka. Svi građani su čekali u svojim automobilima, gužve se nisu stvarale, jer su znali tačno u koliko časova je njihov red, a ovdje su se zadržavali oko pet minuta. 

Testiranje je i dalje moguće obaviti i na lokaciji Poliklinike, koja je do sada bila preopterećena. 

"Povećan broj oboljelih i povećan broj onih koji su sumnjali na oboljenje od okovida ovih dana je stvarao velike gužve i mnogo se čekalo i na to je bilo puno primjedbi građana. Osnovni smisao je bio da se rasterete kapaciteti i da ljudi brže dođu na red, da imaju dostupnu zdravstvenu zaštitu i da se jedan prostor, ili prostori koji su do sada bili umnože na različitim lokacijam", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

S obzirom na to da u Banjaluci dnevno često bude testirano i preko 300 osoba, rezultati se posljednjih dana čekaju više od 48 sati. Iz Doma zdravlja Banjaluka objašnjavaju da se naročito u tom periodu mora poštovati mjera samoizolacije.