Novitet na saobraćajnicama

Po prvi put u Banjaluci: 3D pješački prelaz

  • 27.05.2019. 11:57

Na saobraćajnicama u Banjaluci iscrtan je trodimenzionalni pješački prelaz i obilježena horizontalna saobraćajna signalizacija tzv. hladnom plastikom - i to po prvi put.

Ovi radovi obavljeni su proteklog vikenda, i to 3D prelaz iscrtan je na novoj dionici Istočnog tranzita, a umjesto boje horizontalna signalizacija je obilježena hladnom plastikom u Aleji Svetog Save, na dijelu od Narodnog pozorišta do Gundulićeve ulice.

 Takođe, kako su naveli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve – hladnom plastikom izvučena je i biciklistička traka na saobraćajnici u Ulici Gavre Vučkovića, na dijelu od ul. Stepe Stepanovića do mosta „Venecija“.

"Ovi projekti su eksperimentalni, a nakon analize uočenih efekata, odlučićemo da li će se ubuduće na ovakav način obilježavati i drugi pješački prelazi na kojima je povećana ugroženost pješaka, odnosno da li će se metod sa hladnom plastikom upotrebljavati i na drugim saobraćajnicama", kazali su iz resornog odjeljenja.

Pojasnili su da se u slučaju 3D prelaza zapravo radi o upotrebi optičke iluzije u obilježavanju pješačkog prelaza, koja privlači pažnju vozača te samim tim dovodi do smanjenja brzine i povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

Kod upotrebe hladne plastike umjesto boje, istakli su da ovakvi prelazi traju mnogo duže u odnosu na konvencionalna rješenja, jer im vijek trajanja na kolovozu iznosi najmanje pet do šest godina. Pored toga, ova vrsta signalizacije uočljiva je tokom cijelog dana i noći, pri svim uslovima osvjetljenja, kao i u svim vremenskim uslovima, pa se očekuje da će, takođe, doprinijeti povećanju bezbjednosti saobraćaja.

Istovremeno, iz Odjeljenja podsjećaju da je u toku redovno održavanje horizontalne signalizacije na području grada.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић