Banjaluka

Otvoren vrtić za smještaj 100 mališana

  • 18.12.2019. 19:40

Banjaluka je dobila novi vrtić i s njim neophodna mjesta za oko 100 mališana. Ipak, ovaj se izdvaja od ostalih po tome što će doprinjeti socijalizaciji i inkluziji djece bez roditeljskog staranja u društvenu zajednicu.

Naime, namijenjen je kako najmlađima iz Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", tako i za djecu iz lokalne zajednice. 300.000 KM za izgradnju vrtića "Tratinčica" obezbijedile su vlade Srpske i Srbije. U Vladi Srpske obećavaju, na ovome se neće zaustaviti.

"Vlada Republike Srpske i legislativno, i organizaciono, a i finansijski planira pomoći ovu ustanovu na nekoliko načina. Kroz inicijativu Kluba poslanika SNSD-a imali smo amandman u okviru Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim smo omogućili da produžimo boravak djece nakon 18. godine u Domu "Rada Vranješević". Kroz grant koji će Vlada izdvojiti za naredni period koji podrazumijeva 500.000 KM planiraćemo niz programa koji će stručno dati mogućnost i podršku da se o različitim vrstama usluga u planu transformacije ovaj dom pobrine", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Na nama institucijama je da tu podršku kontinuirano pružamo i to je u suštini negdje i naša najveća obaveza. Ja sam sigurna da će svi oni uz tu punu podršku naći svoj put", istakla je Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta.

Među njih 100, svoje mjesto će naći 60 mališana vrtićkog i 40 jasličkog uzrasta. U Domu kažu, za njih je ovo od ogromnog značaja. Najavljuju i nove usluge.

"Počekom 2020. godine je planirano opremanje prostora u Domu za prihvatilište i to za djecu žrtve porodičnog nasilja, kao i za djecu zatečenu u skitnji, prosjačenju", naglasio je 
Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Otvaranju vrtića je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Banjaluci. Vladimir Nikolić kaže, Srbija svoj odnos prema Srpskoj manifestuje prije svega velikom ljubavlju, brigom i pažnjom, ne samo deklarativno i lijepim riječima, već konkretnim djelima. Ovo je, tvrdi, jedan od primjera na kojima se to najbolje vidi.  

 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.