U Domu omladine

Otvoren "Inost mladih 2019"

  • 17.04.2019. 19:37

Makete pametnih kuća, gradovi budućnosti, didaktički predmeti, ljekoviti preparati, softveri za različite namjene, samo su neke od inovacija koje predstavljaju mladi inovatori u banjalučkom Domu omladine.

Darko iz Bijeljine predstavio je patent sa elementima video igre, koji je od početka do kraja sam programirao.  

"Tu se radi o 2 d igrici. Dakle, imamo svog igrača kojeg možemo da pokrećemo, imamo takođe i neprijatelje koji se nasumično kreću po mapi", istakao je Darko Mikanović, Tehnička škola "Mihajlo Pupin", Bijeljina. 

Pažnju posjetilaca Inosta privukla je i maketa grada budućnosti i patent za parkiranje, radovi učenika osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Banjaluke. Na tim projektima su vrijedno radili nekoliko mjeseci. 

"Mi smo programirali i napravili parking senzor. Zašto baš to? Zato što smo često pomagali mami prilikom parkiranja i stalno to radimo, još uvijek", naglasili su Ivan i Igor Marković,  Osnovna škola "Aleksa Šantić".  

359 eksponata i preko 500 izlagača iz svijeta i regiona, dokazuju da je Inost za 21 godinu izrastao u respektabilnu manifestaciju. Energija i ideje su najvažniji, a mladim inovatorima ćemo i dalje pružati svoju pomoć, obećavaju u resornom ministarstvu. 

"Sve naše aktivnosti, uključujući i današnji sajam, su usmjerene u pravcu razvoja ekonomije bazirano na znanju", Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. 

Podrška stiže i od gradskih vlasti. Banjaluka je, prošle godine, obezbijedila i sredstva za dodatno opremanje srednjih stručnih škola.

"Ove godine udvostručujemo sredstva i očekujemo da će se srednje škole na javnom pozivu javiti, sa što kvalitetnijim predlozima za opremanje. To će omogućiti bolje uslove da mladi steknu praksu", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Na Inostu učestvuju i ATV koja je medijski pokrovitelj manifestacije, kao i vodeća IT kompanija kod nas, PROINTER. 

"Mi promovišemo znanje, zato i kažemo - pronađi znanje, dođi i sarađuj sa Prointerom, kompanijom koja misli društveno odgovorno danas i sutra i naprosto daje šansu ovim mladim ljudima da se pronađu u nekom, sada sasvim novom svijetu i svoje ideje pretoče u djela", istakao je Vlatko Vukotić, PROINTER ITSS. 

Na INOST-u se predstavljaju i izlagači iz regiona i iz Ruske federacije, Kine, Austrije, Irana, Tajvana, Indije, Indonezije. Izložba traje do 19. aprila kada će biti izabrani i najbolji radovi mladih inovatora.