Banjaluka

Osveštan Hram Pokrova Presvete Bogorodice

19:52, 13.10.2019.
Izvor: ATV
Banjaluka je dobila još jednu pravoslavnu svetinju. Osveštan je Hram Pokrova Presvete Bogorodice u naselju Nova Varoš. 

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop banjalučki, koji je ključeve hrama uručio kumovima i ktitorima Panteliji i Damjanu Damjanoviću. 

"Prije svega treba zahvaliti ktitoru hrama koji je smogao snage da samostalno pogidne ovaj hram u gradskoj sredini, dakle Banjaluka dobija jedan hram koji će u centru grada da zejedno sa Hristom spasa, Svetom trojicom i ostalim hramovima ukrasi pravoslavlje u ovom gradu", kaže Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere.

Uz brojne vjernike osveštenju hrama prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke. Poručuje da Srpska pravoslavna crkva vijekovima opstaje i ostaje mjesto oko kojeg se narod okuplja.

"Treba podsjetiti da je ovo važna godina jer je 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve rijedak jubilej. Na ovim prostorima mijenjale su se države i sistemi i prolazile su razne insititucije, a jedina vertikala koja postoji sve to vrijeme, svih tih 8 vijekova vezana za nacionalno biće je Srpska pravoslavna crkva", kaže Igor Radojičić.

Ovog vikenda Banjaluka je, pored ove, dobila još jednu svetinju. Juče je u naselju Pobrđe osveštan Hram Vaskrsenja Gospodnjeg.